Иън Макюън за нападението над Рушди: Това е посегателство над свободата на словото!

Британският писател от индийски произход беше намушкан във врата, състоянието му е сериозно

Свят
22:30 - 12 Август 2022
3302
Иън Макюън за нападението над Рушди: Това е посегателство над свободата на словото!

Нападението над моя скъп приятел Салман е не просто нападение срещу него, а е посегателство върху свободата на мисълта и словото. Така известният британски белетрист и носител на престижната награда "Букър" Иън Макюън коментира в социалните мрежи атаката срещу сънародника му от индийски произход Рушди. 

Салман Рушди бе намушкан показно пред 1500 души в центъра на Ню Йорк, докато говореше за САЩ като убежище за политически бежанци - автори, музиканти, журналисти. Авторът на романа "Амстердам" призна, че е потресен от случилото се. 

"А това са свободите в основата на всички наши права", отбеляза той по повод каузите, за които Рушди се бори от няколко десетилетия в непрекъснат риск за живота си и дори издадена заповед за смъртно наказание от иранските власти. 

„Освен това Салман е вдъхновяващ защитник на преследваните писатели и журналисти по целия свят. Той е пламенен и щедър дух, човек с огромен талант и смелост и той няма да бъде възпрян, въпреки случилото се", пише още белетристът. 

Рушди бе откаран в тежко състояние с прорезна рана на врата в болница с помощта на специализиран медицински хеликоптер. Той е бил вкаран директно в операционната зала. 

На основната снимка: Иън Макюън (в средата) в компанията на Рушди (първият мъж отдясно наляво) и други бележити борци за свобода на словото