Ицо Хазарта не успя да се пребори за шеф на образователната комисия

Политика
23:10 - 22 Декември 2021
10590
Ицо Хазарта не успя да се пребори за шеф на образователната комисия

Депутатът от Продължаваме промяната Христо Петров не успя да се пребори за челното място в комисията по образование в парламента и така Ицо Хазарта се нареди само като подгласник на титуляра от БСП Ирена Анастасова. Бившата училищна директорка взе щекотливата комисия и на практика ресорният министър проф. Николай Денков (квота на ПП - б.р.) ще е под неин парламентарен контрол. 

Lupa.bg припомня на читателите си, че социалистката настоя по време на преговорите за съставянето на коалиционния кабинет на Кирил Петков да се обмисли връщането на оценката за поведение в школата, както и силно да се редуцира броят на одобрените от МОН учебници. 

Ето и кои депутати оглавиха останалите парламентарни комисии след дълги часове дебати и чистене на номнациите за заместници и членове. 

В 47-ото Народно събрание те са 24. ПП се сдобиха с председателските места на девет от тях, БСП - на шест, ИТН - на шест, ДБ - на три. 

За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Любомир Каримански (ПГ „Има такъв народ“), на Комисията по конституционни и правни въпроси - Милен Матеев (ПГ „Продължаваме Промяната“), на Комисията по икономическа политика и иновации – Мартин Димитров (ПГ на „Демократична България“), на Комисията по енергетика – Радослав Рибарски (ПГ „Продължаваме Промяната“), на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление – Настимир Ананиев (ПГ „Продължаваме Промяната“).

Комисията по външна политика ще бъде ръководена от Венцислава Любенова (ПГ „Продължаваме Промяната“), Комисията по въпросите на Европейския съюз – от Драгомир Стойнев (ПГ „БСП за България“), Комисията по отбрана – от Атанас Зафиров (ПГ „БСП за България“), Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред – от Атанас Атанасов (ПГ на „Демократична България“), а Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения, която има ротационен председател – от Калоян Икономов (ПГ „Продължаваме Промяната“).

Председател на Комисията по земеделието, храните и горите ще бъде Пламен Абровски (ПГ „Има такъв народ“), на Комисията по труда, социалната и демографската политика – Искрен Арабаджиев (ПГ „Продължаваме Промяната“), на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта – Иван Ченчев (ПГ „БСП за България“), на Комисията по здравеопазването – Антон Тонев (ПГ „Продължаваме Промяната“).

Народният представител Манол Генов (ПГ „БСП за България“) ще ръководи работата на Комисията по околната среда и водите, Борислав Гуцанов (ПГ „БСП за България“) – на Комисията по транспорт и съобщения, Кирил Симеонов (ПГ „Има такъв народ“) – на Комисията по електронно управление и информационни технологии, Тошко Йорданов (ПГ „Има такъв народ“) – на Комисията по културата и медиите, Светослав Балабанов (ПГ „Има такъв народ“) – на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество, Андрей Чорбанов (ПГ „Има такъв народ“) - на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Председател на Комисията по политиките за българите извън страната ще бъде Антоанета Цонева (ПГ на „Демократична България“), на Комисията по превенция и противодействие на корупцията – Михал Камбарев (ПГ „Продължаваме Промяната“) и на Комисията по туризъм – Илин Димитров (ПГ „Продължаваме Промяната“).

В началото на пленарното заседание петима народни представители положиха клетва – Димитър Гочев, Иван Манев, Николай Ангов, Петър Кьосев и Лозко Лозев.