Ицо Стоичков: Голяма част от чужденците не знаят историята на Барса

Спорт
16:41 - 09 Март 2022
1741
Ицо Стоичков: Голяма част от чужденците не знаят историята на Барса

Българската легенда на Барселона Христо Стоичков говори пред испанското радиопредаване Què T'hi Jugues, като посочи проблемите на клуба през последните години, но похвали наставника Чави Ернандес и ветераните в състава му.

Той също така изрази надежда, че каталунците ще успеят да привлекат звездата на Борусия (Дортмунд) Ерлинг Холанд.

"Когато Барса не печели трофеи, ти се питаш защо е така. През последните години разчитахме на най-добрия играч в света, Лео Меси, и може би малко пренебрегнахме грижите за децата от школата.

Меси беше, е и ще бъде най-добрият футболист, който сме виждали. Играчите на Барса трябва да познават историята на клуба. Сигурен съм, че ако вземеш половината от чуждестранните футболисти и им покажеш исторически за Барса снимки, те няма да знаят за какво става въпрос. Това е проблем.

За да подпишеш с един футболист, ти трябва да имаш клубна стратегия, работен план и стил на игра. Не съм съгласен с купуването на играчи заради самото купуване. Необходим е работен план, който обаче е изчезнал.

Чави разполага с нещо, в което е по-добър от всеки друг - знае прекия път за печеленето на трофеи. В последните мачове той намери ключа, с който накара отбора да заиграе по-добре.

Има 5-6 футболисти от дубъла, на които, ако им дадеш отговорност, ще израснат. След 1-2 години ще има боеспособен тим. Жерард Пике, Серхио Бускетс и Жорди Алба са на високо ниво. Радвам се, защото много се изговори за недосегамите играчи.

Дали бих подписал с Холанд? Да, Барса се нуждае от ефективен удар. Дано клубът да положи огромни усилия, за да може той да дойде и да напише история с Барса. Има много качества, с които бележи и асистира”, коментира Камата.