Иде ли краят на ерата „Ердоган“?

Актуални новини
08:31 - 27 Ноември 2021
3996
Иде ли краят на ерата „Ердоган“?

Не се случва за първи път в последните години: рейтингът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган спада, опозицията иска предсрочни избори в момент на криза, държавният глава казва, че ще изчака до редовните през 2023 г., но и че страната се изправя пред хаос, ако той ги загуби.

Тези събития обаче се разиграват в Турция от миналата седмица в болезнен момент за турската икономика, какъвто не е имало от години, докато цените се вдигат, а рухват жизненият стандарт и лирата, пише „Дневник“.

Много турци казват, че едва свързват двата края. Турция протяга ръка към страни, които могат да ѝ помогнат инвестиционно - дори разчита на доскорошния водещ противник, Обединените арабски емирства, за помощ на турската икономика.

Ердоган твърди, че води "война за независимост" от всякакви чужди сили, докато опитва да тласка икономиката към растеж, за да спечели подкрепа от избирателите. Настоява, че потъването на стойността лирата без аналог в съвременната турска история е част от глобална конспирация за унижаването и подчиняването на страната.

След първи, макар и не многолюдни, протести тази седмица президентът може да удари ново дъно в подкрепата си. Инфлацията е над 20%, стоките не спират да поскъпват, бизнесът се задъхва, за някои семейства покупката на храни и лекарства се оказва изпитание.

В резултат турците се обръщат срещу Ердоган и почти няма проучване, което да твърди обратното.

През пролетта обществените нагласи сочеха, че опозицията в Турция набира сили: шанс за победа над властващия 20 години в политиката Ердоган на президентските избори имаха поне трима опозиционери. Проучвания, данни от които "Дневник" събра и обобщи, обаче показват, че турците са готови да подкрепят все повече потенциални опоненти на Ердоган на балотажа, а при запазване на сегашната тенденция партията на президента не може да има мнозинство дори в коалиция.

Низходящата тенденция за популярността му е постоянна, а за да я обърне, Ердоган има едва година и половина. Или по-малко.

Като няма килограм месо, яжте половин

Известен с непредсказуемостта си и умението да се справя с всякакви политически кризи, Ердоган сега се сблъсква с друга, чието решение политическата му намеса затруднява. Лирата не спира да се обезценява, а отражението на този процес върху месечната инфлация - още в средата на есента надхвърлила 20% - тепърва предстои да се усети.

Според Джейсън Тюви от консултантската компания Capital Economics инфлацията може да достигне 25 до 30% за месец или два. Риск за цените е зависимостта на Турция от внос на енергийни продукти и суровини.

Пред чужди медии много турци разказват, че едва се справят с рязко увеличилите се цени. "Епъл" и други спряха временно да продават онлайн в момент, когато постоянният спад на лирата правеше невъзможно определянето на цена на някои стоки. Турците все повече пестят в долари (в чужда валута са 55% от всички депозити, в сравнение с 49 на сто през 2018 г.) и възходящата тенденция само може да окаже още по-силен натиск върху лирата - заедно със загубеното доверие на инвеститорите, които виждат в свалянето на лихвите нежелание на Анкара да се бори с инфлацията.

Друг възможен риск според Феникс Кален, стратег за развиващите се пазари от "Сосиете Женерал", е масово теглене на пари от банките вследствие на пълна загуба на доверие в системата - такова имаше през 2001 г.

На изборите година по-късно, насред тежка икономическа криза, Ердоган дойде на власт. Двайсет години по-късно, макроикономически погледнато, Турция още изглежда стабилна - очакван растеж от 9% тази година след увеличаване на износа (докато световното търсене се възстановява след пандемията), дълг от 40% от БВП. Зад тези числа се крият другите, на цените в магазините и на таблата на обменните бюра, които според някои турци се сменят за минути.

В тази ситуация депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган излезе с необичайно предложение за изход от кризата и то именно във вторник, деня на историческия срив:

"Да кажем, че в нормални условия ядем кило или две месо на месец. Да ядем половин кило! Ако купуваме две кила домати, нека сега купуваме само два домата." Зюлфю Демирбаг, депутат, ПСР.