Идиотия: Швеция разреши юридическата смяна на пола и на деца

59% от гражданите на страната казват, че това е лошо или много лошо предложение

Новини
18:34 - 17 Април 2024
4224
Идиотия: Швеция разреши юридическата смяна на пола и на деца

Шведският парламент прие в сряда закон, който ще улесни хората да променят юридическия си пол и ще намали разрешената възраст от 18 години до 16 години, въпреки силните критики от правителството коалиция, предава "Ройтерс".

Шведите са в състояние да променят законния пол от 1972 г. насам, но това може да отнеме много години и изисква задълбочено разследване и лекарска диагноза за полова дисфория.

Така непълнолетни индивиди, на които държавата не разрешава да гласуват, нито да си купуват цигари или алкохол, както и да посещават нощни клубов, вече могат ... да си сменят пола. 

Според новия закон, който ще влезе в сила догодина, ще е достатъчна по-кратка консултация с лекар или психолог, заедно с одобрение от Националния съвет по здравеопазване и социални грижи.

Новият закон също така ще отдели процеса на правна промяна на пола от медицински процедури като операция за смяна на пола, която все пак ще изисква по-продължителна оценка.

Поддръжниците на законопроекта казват, че това е модернизация на съществуващия закон, който ще постави Швеция по-близо до скандинавските съседи и много други европейски страни, които вече имат системи чрез които хората могат да определят своя законен пол.

"Това не е революция, която правим днес, това е реформа",

каза Йохан Хултберг от умерените по време на дебат. "Не е разумно да има същите изисквания за промяна на юридическия пол, както за извършване на необратима операция за потвърждаване на пола."

Законопроектът обаче е непопулярен, особено сред избирателите отдясно.

Според скорошно проучване, поръчано от TV4, 

59% от шведите казват, че това е лошо или много лошо предложение,

докато 22% смятат, че е добро.

Критиците твърдят, че е необходима повече оценка и че промяната в закона може да накара някои жени да се почувстват неудобно, ако трябва да споделят съблекалните с тези, които са променили пола си (юридическата промяна на пола е само на документи - б.р.).

"Вярваме, че това е позорно предложение, което рискува да има непредвидени и сериозни последици", каза Карита Булвен от крайнодясната Шведски демократи. "Не само за отделния човек, но и за обществото като цяло."