Идва ли Апокалипсисът? Земята е потъмняла

Учени установиха неочаквани изменения в планетата заради климатичните промени

Мистика
14:15 - 03 Октомври 2021
11985
Идва ли Апокалипсисът? Земята е потъмняла

Учени от Технологичния институт на Ню Джърси,САЩ, посочват неочаквано последствие от климатичните промени. Те са стигнали до извода, че Земята е станала по-тъмна, тъй като енергията се улавя на повърхността, вместо да се отразява в Космоса, пише сп. "Джиофизикъл рисърч летърс".

От десетилетия учените наблюдават светлината, която се отразява от повърхността на Земята и пада върху Луната. Авторите на новото проучване са анализирали тези данни, както и резултати от сателитни наблюдения. Оказва се, че през последните 20 години се наблюдава "значително намаляване на отражателната способност на Земята", или албедо.

Към момента нашата планета отразява около половин ват по-малко светлина на квадратен метър, отколкото в началото на века. Освен това през първите 17 години показателите са били относително стабилни, докато през последните три години е отчетен рязък спад от 50 процента.

Учените са се надявали, че затоплянето ще доведе до образуването на повече облаци. Бялата им повърхност ефективно отразява слънчевата светлина обратно в Космоса и следователно увеличава албедото. В действителност обаче очевидно протича обратният процес. Облаците стават все по-малко, вероятността да отразяват светлината също намалява, в резултат на което планетата потъмнява и се нагрява. Средното албедо на Земята трябва да бъде 30-35 процента. Към днешна дата обаче тази цифра е спаднала до 29,5 процента.

Авторите на изследването са успели да установят причината за аномалията. Те са открили, че количеството на ярките и отразяващи ниско разположени облаци над източната част на Тихия океан е намаляло значително през този период. Това е същата област край западните брегове на Северна и Южна Америка, където е регистрирано повишение на температурата на морската повърхност.

Учените отбелязват, че Земята поглъща повече топлина, отколкото връща обратно в космоса. Според НАСА енергийният дисбаланс на нашата планета се е удвоил от 2005 до 2019 г., което застрашава глобалното изменение на климата в близко бъдеще.