Идва ли краят на пластмасовите чашки?

Природозащитниците са недоволни от половинчатите мерки на Международната общност

Новини
19:41 - 15 Март 2019
1726
Идва ли краят на пластмасовите чашки?

Международната общност пое днес ангажимента да изхвърли пластмасовите изделия за еднократна употреба до 2030 г., предаде Франс прес. След дълги дискусии в Найроби 170-те страни членки на Асамблеята на ООН за околна среда сключиха споразумение с цел намаляване на потреблението на пликове, чаши и прибори от пластмаса, които са на едно от челните места сред осемте милиона тона пластмаси, които всяка година се озовават в океаните.

В заключителното комюнике на Асамблеята обаче се споменава само на два пъти глобалното затопляне и нито един път изкопаемите горива, които го подхранват. То беше прието точно днес, когато в целия свят се провеждат стачни действия на ученици за повече усилия в борбата с климатичните промени.

Според документа "страните се ангажират да се справят със щетите, нанесени върху нашите екосистеми от употребата и нетрайното елиминиране на пластмасови продукти, по-специално като намалят значително пластмасовите продукти за еднократна употреба до 2030 година". Според източници, близки до дискусиите, няколко развити страни, сред които и САЩ, са упражнили натиск, за приемането на по-малко амбициозни цели от първоначално предвиденото. В началото на седмицата се говореше, че ще бъде поставена цел за "взимане на прогресивни мерки, за да се отърве светът от пластмасите за еднократна употреба до 2025", припомня Франс прес.