Идват масови фалити заради тока и здравните мерки

АИКБ искат работодателите бързо да организират ваксиниране

Общество
08:24 - 28 Октомври 2021
2433
Идват масови фалити заради тока и здравните мерки

Редица сектори са изправени пред фалити и освобождаване на работници заради спад в разходите заради ограниченията и мерките, които са наложени. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев пред БНТ.

От година АИКБ настоява да има мярка, която да подкрепя фиксираните и постоянните разходи на компаниите при рязък спад на компаниите. Кризата се развива и излизането от нея e много несиметрично и на петна в преработващата индустрия, посочи Велев.

АИКБ подкрепя зелените сертификати. АИКБ настоява от работодателите да създадат облекчение за работниците и да насърчат ваксинирането. Тестването е начинът да функционират обектите, каза още Васил Велев.

По думите му мярката 60/40 можела да бъде с по-добър дизайн, а другата мярка при пускане в неплатен отпуск също е финансирана от актуализацията на бюджета. Третата мярка е за родителите, чиито деца се обучават онлайн. Това, за което от вчера бием камбаната, е опитите за подкрепа и възстановяване от надвзетите разходи за електроенергия да се ограничат допълнително.

Велев настоява още за решение във връзка с цената на електроенергията, което да важи до края на зимния сезон. Такова решение има, но АИКБ не забелязва да се работи по него. Васил Велев иска умерени цени на електроенергията и спиране на инфлацията, която продължава да расте.