Идват първите германци на здравен туризъм у нас

Стотина немци вече са направили резервации, похвали се министърът на туризма Николина Ангелкова

Икономика
20:36 - 04 Февруари 2020
2966
Идват първите германци на здравен туризъм у нас

Първите германци, които посещават България по силата на наскоро сключения договор с немските здравни каси, вече са започнали да се записват. Това се разбра по време на среща на туристическия министър Николина Ангелкова с представители на основните браншови организации.

Резервации вече са направени от стотина германци, чиито разходи у нас се поемат от някоя от многото немски здравноосигурителни каси.

Договорът бе подписан в края на миналата година с посредничеството на Германо-българската търговско-индустриална камара и с него България стана 15-ата държава в света, в която на място може да се правят медицински и балнеопроцедури, които се плащат от тяхната каса.

“Очакванията ни за туризма тази година са много по-високи, отколкото миналата. Данните от ранните записвания показват ръст от около 10%”, каза след срещата министър Ангелкова.

Тя посочи още, че за разлика от миналата година през това лято са планирани 12% повече международни полети до летище Бургас и 8% повече до летище Варна.

Основен фокус на срещата бе статутът на националните курорти заради започващото в сряда окончателно приемане в комисия на поправките в Закона за туризма. Друга тема бе ситуацията около ски учителите и ски училищата. След приемането на законопроекта ски учителите ще бъдат регламентирана професия, както и професиите екскурзовод и планински водач.