Икономиката на Франция ще се свие с 11% през 2020 г.

В страната публичните събирания с повече от 10 души все още са забранени до 21 юни

Свят
11:43 - 02 Юни 2020
2439
Икономиката на Франция ще се свие с 11% през 2020 г.

Икономиката на Франция ще се свие с 11% тази година, "брутален" шок и по-негативна прогноза от предвиждането за спад от 8 на сто. Това съобщи финансовият министър на държавата Бруно льо Мер, цитиран от АФП.

"Шокът (от коронавируса) е много брутален", коментира Льо Мер пред RTL, допълвайки, че икономиката ще се върне към възстановяване през 2021 г.

Междувременно Франция отваря кафенетата и ресторантите. В Париж обаче кафенетата, баровете и ресторантите ще работят само ако имат тераси.

През уикенда отвориха парковете и градините като част от постепенното разхлабване на ограничителните мерки в борбата с коронавируса, наложени от 17 март до 11 май.

Близо 29 000 са жертвите на коронавируса във Франция. Разпространението на вируса като цяло е под контрол в по-голямата част от държавата, обявени за "зелени зони". Но в района на Париж ситуацията е по-нестабилна и там е обявен "оранжев" код.

В страната публичните събирания с повече от 10 души все още са забранени до 21 юни. Хората все още носят маски в публичния транспорт, на гарите и летищата.

В ресторантите хората могат да се хранят в групи от не повече от 10 души, но на минимум един метър разстояние един от друг.

От днес всички плажове могат да отворят.