Икономист: Правителството е пълно с пари

Има толкова много финанси, че не могат да се изхарчат, заяви Георги Ангелов

Актуални новини
17:19 - 09 Януари 2022
5528
Икономист: Правителството е пълно с пари

Бюджетът е пълен с пари – толкова много, че правителството дори не може да ги похарчи, смята експертът по макроикономика Георги Ангелов.

Към края на ноември бюджетните приходи бяха със 7.4 милиарда лева по-високи от предходната година, а бюджетът отчита излишък, мотивира се той в статия за "Форбс". 

Това е добра основа за бюджет 2022, който предстои да се изработи през януари – февруари (със забавяне заради смяната на властта). Вместо да се бори с големи дефицити и дългове, бюджет 2022 може да погледне към по-дългосрочни приоритети, препоръчва икономистът.

Депутатът от "Демократична България" Владислав Панев също смята, че правителството разполага с много пари. "Има извънредни приходи в бюджета. В момента печелим милиарди от свръхпечалбите на държавните енергийни дружества заради повишените енергийни цени. Тези печалби ще бъдат върнати като дивиденти към държавата. Освен това държавата печели в момента и милиарди от 20% ДДС върху повишените енергийни цени. Държавата се къпе в пари", смята икономистът. 

Финансовият министър Асен Василев заяви, че има достатъчно пари за компенсиране на онези пенсионери, на които доходите са се оказали по-малки от декемврийските.

Василев съобщи, че е готова проекторамката на бюджета за 2022 година и следващата седмица ще бъде съгласувана с всички министерства, след което и със социалните партньори, за да може в края на януари да бъде внесен в парламента.