Илхан Кючюк категоричен: Не съм изключил от доклада за Скопие исканията за спиране езика на омразата

Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите, заяви докладчикът за РСМ в ЕП

Общество
19:34 - 22 Юни 2023
2495
Илхан Кючюк категоричен: Не съм изключил от доклада за Скопие исканията за спиране езика на омразата

Отлагането на доклада за Северна Македония ще е в полза за всички, но най-вече за самата държава, за да ѝ се даде необходимото политическо време да реши всички проблеми. Това заяви пред БНТ евродепутатът от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк, постоянен докладчик за РСМ в ЕП.

"Има елементи и поправки, консолидирани текстове, които призовават РСМ да вземе предвид случващото се в страната, нападения срещу хора с българско самосъзнание и това да бъде коригирано по правов ред".

Заяви, че не работи под диктат и категорично отрече твърденията, че е изключил от доклада исканията на България за спиране езика на омразата и спазване правата на хората с българско самосъзнание.

"Това не е един текст, а цял компромис. Двустранните въпроси заемат отделно място във всеки един доклад. На трето място въпросите, касаещи правата на българите, тяхното място в обществения живот на РСМ и езикът на омразата заемат съвсем различно място".
По думите му докладът не може да реши историческите въпроси и проблема за идентичността. Кючюк посочи още, че в основата на добросъседските отношения стоят договорът от 2017 г., договорът от Преспа, френското предложение. ЕП поощрява добросъседските отношения. Всичко останало е спекулация.

"Аз входирах въпросната поправка за включването на българи, черногорци и хървати в конституцията на Северна Македония, това е процес много чувствителен, отварянето на всяка една конституция е много сложен механизъм, който изисква обществен дебат, но преди всичко и политически".
Кючюк заяви, че вчера е бил в Скопие и се е срещнал с лидерите на управляващата партия и на опозицията. Поискал е политически гаранции за създаване на механизми, които да наблюдават нарушаването на човешките права и свободи.

"Аз съм водещ по този доклад и затова съм докладчик, но заедно с мен има още шестима колеги, които са докладчици в сянка. Ние заедно обработваме консенсусния текст, който предлагаме на нашите политически групи и те трябва да го приемат. Когато не се приеме въпросният текст, най-нормалното е да се каже - няма да се гласува анблок, а текст по текст".