Илхан Кючюк: От десетилетия Европа не се е сблъсквала с подобна хуманитарна катастрофа

Участие в срещата на либералите взе и вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина

Свят
14:19 - 24 Март 2022
2090
Илхан Кючюк: От десетилетия Европа не се е сблъсквала с подобна хуманитарна катастрофа

Държавните ръководители на либералите се срещнаха днес в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет, на което лидерите обсъдиха руската военна агресия срещу Украйна, темите за сигурността и отбраната, COVID-19, енергетиката и т.н.

Лидерите, представляващи повече от 30 партии от 25 държави в цяла Европа, изслушаха вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина, депутата Кира Рудик и Савик Шустер.

В качеството си на съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк приветства либералните лидери и специално поздрави украинските им колеги за храбростта и усилията, които демонстрират през последния месец, сблъсквайки се ежедневно с руската агресия и борейки се за европейските ценности.

„Това е хуманитарна катастрофа, която не сме виждали от десетилетия. Тези бежанци ще продължат да пристигат. И нашите държави трябва да продължат да ги приемат. Милиони хора бяха принудени да напуснат домовете си и ние сме длъжни да им подадем ръка. Всички ние сме виждали ужасяващите снимки от Мариупол, но не сме безсилни в тази ситуация. Смятам, че можем да увеличим натиска върху националните правителства да се споразумеят за по-нататъшни мерки, които да помогнат както на нашите украински партии-членки, така и на народа на Украйна.“, категоричен бе Кючюк, цитиран от пресофиса си. 

Либералните лидери единодушно призоваха за непрекъсната хуманитарна и военна помощ за Украйна, както и за постоянна организация за приемане на украински бежанци.

Съпредседателят на АЛДЕ припомни, че след среща на либералите, бюрото на партията е предприело незабавни действия за предоставяне на временно членство на „Sluha Narodu“, партията, основана от президента Владимир Зеленски, което доказва за пореден път ангажиментът на либералите към свободните украински граждани.

Участие в лидерската среща на либералите взе и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви категоричната си позиция, в подкрепа на Украйна и украинските граждани и апелира за подкрепа и съпричастност към бягащите от войната.