Илиана Иванова: ЕП е в основата на доверието ми към европейската идея

Евродепутатите ще оценят нейните компетенции да заеме мястото на Мария Габриел

Новини
11:01 - 05 Септември 2023
2816
Илиана Иванова: ЕП е в основата на доверието ми към европейската идея

За мен е истинска чест да съм днес пред вас. Европейският парламент е в основата на моята ангажираност към европейската идея от годините ми като евродепутат и последващата ми работа като член на Европейската сметна палата.

Това бяха определящи моменти за мен като политик, професионалист и съм дълбоко благодарна за всички години на отлично сътрудничество, взаимно доверие, уважение и диалог. Това заяви в Европейския парламент кандидатът за български еврокомисар Илиана Иванова.

„За мен е чест да се изправя пред вас като кандидат-комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В тази си роля ще разчитам на опита и на експертния си опит, натрупани на предишни постове. Европа вече бе изправена пред множество кризи. Действията, които предприехме в отговор на неотдавнашните безпрецедентни предизвикателства, трябваше да са и бяха бързи, решителни и ефикасни. Всеки един от нас, в своята роля, работи изключително ангажирано. Нека отдам дължимото на предшественичката си Мария Габриел за неуморните усилия и постиженията ѝ, които донесоха толкова ползи не само на европейските граждани, но отскоро и на украинците”, каза още Иванова.

Членове на Европарламента ще оценят нейните компетенции да заеме мястото на Мария Габриел в ресор „Иновации, култура и образование”. Габриел подаде оставка на 15 май, за да заеме поста заместник министър-председател и министър на външните работи на България. Изслушването на Иванова ще продължи три часа. За поста Иванова, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС, се състезаваше с предложения от ПП-ДБ Даниел Лорер.