Илия Милушев боравил със СРС-та?

Президентският секретар изнесъл незаконно документи от разузнаването

Политика
15:38 - 09 Юли 2020
2049
Илия Милушев боравил със СРС-та?

Военното следствие разкри шокиращи данни за президентския секретар Илия Милушев, който бе задържан по-рано днес след обиск на кабинета му на "Дондуков" 2. В мобилния му телефон са лъснали данни, че държи информация, касаеща Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която се занимава и с прилагането на специални разузнавателни средства (СРС). От съобщението на Военно-окръжната прокуратура става ясно още, че Милушев доброволно е предал 4 документа, нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване". 

Според Агенцията документите съдържат информация представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

А освен това за 24 часа е задържан и М. К., който е бивш служител на ДАР. По информация на Lupa.bg въпросният е съдействал на Милушев за изнасянето на документацията от секретната агенция.