Илиян Василев: Не обръщайте внимание на Путиновите психооперации...

Бившият посланик в Москва смята кремълските хибридки за камиона от България за пълна измислица

Свят
16:36 - 10 Октомври 2022
3060
Илиян Василев: Не обръщайте внимание на Путиновите психооперации...

Не обръщайте внимание на Путиновите психооперации, които ни вкарват в стресови ситуации. Измислицата с камиона, който тръгнал в България е толкова тъпа, че трудно издържа сравнение. Първо, собственикът на камиона - чеченец си призна, че чичо му го кара. Тоест следавата е чеченска, не българска, не грузинска, не молдовска. Така бившият ни посланик в Москва Илиян Василев коментира опита на РФ да намеси името на България в казуса с взривяването на част от Кримския мост в събота сутрин. 

"Второ, версията с натоварен с взрив камион - дори и откачен филмов сценарист не може да измисли. Трето, не за пръв път Путин използва този номер, за да стресира страхливите си поддръжници у нас, начело с Радев и Борисов и да ми напомни, че са виновни и по принцип и конкретно. По същата причина и размахва плашилото на ядрения удар срещу легитмни цели у нас. За да се паникьоса народа и да се моли са пощада", пише още Василев. 

И упреква и президента Румен Радев, и назначеното от него служебно правителство, че "не намират за нужно да му теглят една информационна майна на Путин за това, че ни намесва в терористичните си психооперации, защото търси лесната изкупителна жертва", а вместо това мълчали и не взимали отношение спрямо ракетните удари срещу цивилните в Украйна.

"Не за пръв път Путин прави този номер. През 2014 година, когато пак благодарение "на всичко по план" и санкциите поради анексията на Крим, се провалиха преговорите му с италианския акционер на Южен поток - ЕНИ. Газпром не можеше да набере финансиране самостоятено и за това се опита да прехвърли по-големия дял от кредита върху ЕНИ. Скалци, тогавшания шеф отказа, и Путин трябваше да се измъкне от ситуация. И .... обвини България, че спряла Южен поток. И вечно снишения Борисов бързо се съгласи с версията на Путин и от тогава не се е изправял", добавя още Илиян Василев.