Илияна Йотова награди три дами за постижения в науката

Те получиха 5000 евро за техните открития в природните науки

Новини
21:22 - 19 Ноември 2019
2102
Илияна Йотова награди три дами за постижения в науката

Д-р Евгения Сарафова, Мария Джумалиева-Стоева и д-р Юлия Романова са отличените стипендианти по програмата "За жените в науката".

Трите дами бяха наградени с по 5000 евро за техните постижения в природните науки. Това се случи в рамките на 9-тата церемония по награждаване на жените в науката, организирана от Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и L’Оreal.

Д-р Сарафова се нареди сред спечелилите с проект, целящ хората да знаят какво е качеството на въздуха в София, Пловдив, Варна и Бургас с помощта на датчик, закачен на дрон и данни от Европейската космическа агенция. Резултатите ще бъде видими в интернет в рамките на една година.

Мария Джумалиева-Стоева пък е автор на проект, чиято цел е да се разработят нелинейни кодове, които да гарантират сигурността на информационните системи и невъзможността недобронамерени лица да могат да достигнат до тях.

Д-р Юлия Романова прави молекулно моделиране на материали, на базата на въглерода и бора за високопроизводителни соларни клетки.

На събитието присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, която е и патрон на инициативата. Тя каза, че България е успяла да преодолее част от предразсъдъците, че жените нямат място в науката, но има още какво да се желае по отношение на подкрепата, стимулирането и даването на възможности младите жени да се занимават с наука.

"От началото на инициативата са минали 21 години. За тези години жените в науката са се увеличи с около 12% само. В световен мащаб дори не може да стигнем 30% участие на жените в науката. Само 4% от Нобелистите са жени. А пак в световен мащаб в академиите на науките присъствието на жените е едва 5%", посочи вицепрезидентът.

Тя добави още, че светът и световната икономика, днес, имат голяма нужда от наука и от познания, за да се родят иновации.

"Все повече са необходими, знаещи работещи, които могат да работят с високите технологии, а и да ги създават. Така ще се борим с бедността и новите предизвикателства на нашето съвремие, включително и с темата за климатичните промени“, посочи Йотова и подчерта, че когато жените липсват от някои от профилите на науката този профил закъсва.

Вицепрезидентът призова държавата и бизнесът да подадат ръка на младите жени.

"Ако тръгнем още от момичето от средното училище и възпитаваме в тях вкус към търсене и откривателство, ако създадем специализирани научни програми, ако направим достъпа до финансиране по-лесен, ако има специално внимание отстрана на институциите, ако дадем повече възможности за кариерно израстване и след това намиране на достойна работа, ще бъдем полезни за цялото общество. И така трябва да направим във всички области“, каза в заключение Йотова.

29% от изследователите в света са жени. Затова от 2008 г. е създадена програмата, която има за цел да стимулира и насърчава млади жени да изберат нелекия път на науката. 21 години по-късно каузата за жените в науката към днешна дата е подкрепила 3000 жени от 117 държави, а 3 от тях са носители на нобелови награди.

Посланикът на Франция в България Флоранс Робин каза, че преди да тръгне по пътя на дипломацията е била учен.

„Относно промотирането на идеята за жените в науката искам да подчертая важността от тази програма. Тя е важна не само заради равенството на жените, но и защото участието им в науката е от основополагащо значение за науката. От различието в екипността и в мисълта се ражда творчеството, иновацията. С това може да създадем по-етичен и социален принос в науката“, заяви тя.