Илияна Йотова подкрепя протеста на университетите

Академичната общност с протестни ленти на шествието за 24 май

Политика
14:03 - 24 Май 2024
1931
Илияна Йотова подкрепя протеста на университетите

В пълното си право за протест са преподавателите от висшите учебни заведения, заяви в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова, която днес уважи празника на града и тържественото отбелязване на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянската цивилизация, наред с латинската и византийската, и едновременно с това, в 21 век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срамно“, посочи Йотова. 

Според Йотова днешният протест показва, че преподавателите недоволстват, не толкова за своите заплати, а протестират за уважение и авторитет.

В празничното шествие в София по случай 24 май, както всяка година, се включиха и представители на висшите училища у нас. Но този път за тях това беше и символичен протест, насочен към управляващите.

Ректори и представители на университетите носеха протестни ленти върху дрехите си. Така те изразиха недоволството си към управляващите, което заявиха още в началото на месец май.

Това е вторият символичен протест и вероятно няма да бъде последният, ако не бъдат изпълнени условията им, заканват се те. А именно - спазване на Закона за висшето образование и поемането на сериозен ангажимент от властта с нови политики, които да гарантират качественото на образованието.

Същевременно вицепрезидентът на България коментира и държавната политика по отношение на Смолянска област, която е един от обезлюдяващите се райони в страната. „За съжаление, Смолянският регион е най-обезлюдяващият се район и това го сочат последните класации на целия Европейски съюз. Не е Северозападна България, а точно Смолянският регион. Тази дивна красота – всеки, който е дошъл в България, казва, че това е едно от най-красивите места в Европа", посочи тя.

"Нека самите ние заедно обединени, поне на 24 май да си обещаем, че ще намерим трите приоритета за развитието на България, че ще имаме сигурност за нашите граждани не само по отношение на отбраната, не само по отношение на вътрешна сигурност, но да има сигурност за бъдещето, за икономика, за стандарт, за социални отношения вътре в страната. И тогава противоборството, партийността, тази партизанщина, тези скандали, които ни заливат всеки ден, ще отстъпят място на един спокоен държавнически разговор“, посочи още Йотова.