Илон Мъск чати с Путин в Clubhouse - приложение за богатите

Топ
08:29 - 16 Февруари 2021
1887
Илон Мъск чати с Путин в Clubhouse - приложение за богатите

Необичаен задочен диалог свърза САЩ и Русия в последните дни. Американският милиардер Илън Мъск покани руския президент Владимир Путин в набиращото популярност сред предприемачи и други известни хора приложение Clubhouse.

"За мен ще бъде голяма чест да говоря с вас," написа Мъск, споменавайки Кремъл, в профила си в "Туитър", който иначе бе обещал да не използва известно време, пише „Дневник”.

"Интересна идея," отговори вчера Кремъл. Според прессекретаря Дмитрий Песков обаче "първо трябва да разберем какво се има предвид, какво се предлага, първо ще проверим, а след това вече ще реагираме." Путин не използва социални мрежи, припомни той.

Този разговор е само епизод в опита на богати личности - технологични предприемачи в Съединените щати, но и бизнесмени от Русия и други държави - да изместят част от важните си разговори към това приложение. Именно там Мъск съобщи новина за една от спорните си идеи преди седмици - негова компания използва чип, за да учи маймуна да играе на видеоигри. Предполагаемият пробив бе съобщен в обширна аудио чат стая.

Как приложението започна да набира сили и от бутикова мода в Силициевата долина да се превръща в глобална, но все още елитна платформа за диалог с множество неизвестни?

Само за iOS, само с глас, само с покана

Clubhouse, дело на напусналия "Гугъл" Пол Дейвисън, съществува от почти година и още преди да има сайт, още в бета версия, се оценяваше на 100 млн. долара. За изполването на това приложение има известни ограничения - работи само на смартфони с операционната система на "Епъл", iOS.

Общуването става само с аудио, в реално време (не със запис на глас, каквато функция например позволява "Уотсап"), в чат стаи по интереси. Създателят на дадена стая може да решава кой ще говори. При влизане в ново пространство човек започва автоматично да чува разговорите. Може само да слуша, може да поиска от модератора да участва, а може и сам да създаде стая.

В началото в стаите обичайно имаше по двама или трима, а в големите - стотина участници. В момента една стая може да поддържа до 5000 души и изчезва, когато свърши разговорът. С други думи: нищо не се записва, няма никаква отчетност. На теория няма ограничения за темите - от бизнес планове и политика до музика, медитация и дори руски бани.

Всяка минута се създават хиляди стаи, отворени или затворени; кои са интересни на новия потребител, алгоритъмът решава на базата на информацията в профила му.

По принцип в Clubhouse се влиза само с покана от потребител. Общият им брой се разраства и вече е близо 5.3 млн. души (но това е броят на свалянията; в момента точният брой ползващи не е известен). За "елитарно" приложение това е значим ръст за малко над половин година - към края на май 2020 г. потребителите са едва 1500.

През декември бяха над 600 хил. Един потребител може да покани двама нови. При регистрация приложението получава достъп до контактите на потребителите. Съосновател на фонд за рисков капитал, един от ранните използващи Clubhouse, каза тогава за идеята: "Или ще е мъртва до юли, или ще е нещо голямо."

В действителност има възможност човек да си поиска покана. Тя също така се продава в "ограничен тираж" в eBay - на тази страница са достъпни няколко. В сравнение с миналия месец цената е спаднала в пъти.