Има ли политическо бъдеще Румен Радев?

В петата година президентът ще се опита да направи рестарт и този рестарт ще стане с късен старт, заяви политологът проф. Румяна Коларова

Политика
10:10 - 23 Януари 2021
5250
Има ли политическо бъдеще Румен Радев?

"На последната година президентите мислят за това, което ще оставят след себе си. Но Румен Радев е отскоро в политиката и има амбициите да се задържи малко повече, което означава, че петата година ще е нещо като рестарт". Това каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея с досегашната линия Радев консолидира някакъв вид опозиция на статуквото.

"Тя електорално е не само нестабилна, но може и не толкова значима. Радев, според декларацията на ДПС, загуби една съществена част от гласовете, с които беше избран", каза още политологът и припомни, че гласовете на ДПС са ключови при избирането на президент. 

"В петата година той ще се опита да направи рестарт и този рестарт ще стане с късен старт", каза още тя.

"Ако се стигне дотам, че БСП регистрира някакъв вид електорален провал, веднага разместванията в партията ще поставят под въпрос отношенията на Корнелия Нинова с президента. Ако се окаже, че позицията и стратегията на Радев спрямо протестите е довела до отлив от БСП и прилив към формацията на Мая Манолова или друго ново ляво, тогава БСП няма да подкрепи Румен Радев", обясни проф. Коларова. 

По думите й успехът на Румен Радев ще се измерва със способността да се форматира някаква коалиция, която изключва ГЕРБ.

"При победа на ГЕРБ ще се окаже, че Радев е вид креслива алтернатива, която не води до електорален успех. Но ако се окаже, че се е форматирал блок център-ляво, значи критиката е била ефективна", каза още политологът.