Има ли живот на Меркурий ?

Кратерите са пълни с вода, температурата е над 400 градуса

Мистика
16:49 - 28 Март 2020
6754
Има ли живот на Меркурий?

Меркурий може да е подходящ за живот. До този извод са достигнали група учени, чието изследване е публикувано в списанието Scientific Reports. Съавторът на изследването Джефри Каргел от Планетологичния институт на САЩ предполага, че когато на Меркурий е имало вода и околната температура е била подходяща за оцеляване, на планетата се появява живот. Той заяви това в интервю за The New York Times.

Преди се смяташе, че неравностите по повърхността на Меркурий са причинени от земетресения. Изследователският екип изразява несъгласието си с това твърдение и допуска, че пукнатините по повърхността на планетата са възникнали поради кипящи летливи вещества под повърхността. Това са елементи, които са в състояние бързо да преминат от едно състояние в друго.

Повърхността на Меркурий се нагрява до 426 градуса по Целзий през деня. Водата на планетата обаче може да създаде благоприятна среда за биологичен живот под земята.

За Меркурий като най-близка до Слънцето не е известно много, но с развитието на космическите технологии астрофизиците са получили повече данни за тази планета. Така например наскоро става ясно, че в кратерите на тази планета има замразена вода. Ледената черупка е приблизително 4 хиляди квадратни километра. Освен това учените са сигурни, че част от този лед е скрит под земята около кратерите.

Въпреки факта, че хипотезата за живота на Меркурий има твърде малък шанс за успех, учените смятат, че тя може да бъде потвърдена. Идеята може да е налудничава, но не е невероятна, убедени са изследователите.