Има заподозрян за атентата в Брюксел (СНИМКИ И ВИДЕО)

Убийството в белгийската столица не е свързано с конфликта в Близкия Изток, твърдят властите

Спорт
08:04 - 17 Октомври 2023
3161
Има заподозрян за атентата в Брюксел (СНИМКИ И ВИДЕО)

Късно снощи двама души бяха убити и един тежко ранен при нападение в центъра на Брюксел преди мача между Белгия и Швеция от европейските квалификации. Местните власти повишиха нивото на заплаха в столицата до най-високо.

Националният кризисен център заседава в момента и моли да се избягват ненужни пътувания. Според федералната прокуратура този терористичен акт няма връзка с конфликта между Израел и Хамас.

В същото време според Националния кризисен център заподозреният извършител цитира шведската националност на жертвите във видеото си в социалните медии като мотив за нападението си. Именно заради това шведските привърженици до късно не бяха получили разрешение да напуснат стадион „Крал Бодуен“ и се търсеше начин как да бъдат изведени по безопасен начин.

Властите в Белгия вече имат заподозрян за атентата в Брюксел. Това е Слайем С., който сам се е провъзгласил за член на "Ислямска държава".

Заподозреният извършител на стрелбата в Брюксел е публикувал видео в социалните медии по време на инцидента, в което казва на арабски, че е "убил" трима шведи. Става дума за мъж от Схарбек, за когото се знае, че е радикализиран.

Мъжът, за когото се смята, че е от тунизийски произход въз основа на акцента му, се хвали с убийствата на неверници. Той носи същото оранжево яке на видеото като извършителя на стрелбата и изглежда, че върви по улицата.

Той се оглежда, казва името си и се нарича „войн по пътя към Аллах“.

„Ние живеем по пътя на нашата вяра и умираме по пътя на нашата вяра.“

След това той отново повтаря името си и казва: "Убих трима шведи, слава на Аллах!"

Преди това Слайем С. е споделил и друг видеоклип със съобщение, в което казва „в името на Божията книга се жертват души и кръв“.

Не е ясно дали става дума за същия мъж като на първото видео. Той носи футболна фланелка на Аякс и крие лицето си под шал.