Имал ли е Орфей компютър ?

Древна рисунка показва „лаптоп”, на който пишат оракулите

Мистика
14:12 - 07 Октомври 2019
10639
Имал ли е Орфей компютър?

Изображение, датирано няколко века преди раждането на Исус Христос, и свързано с тракийския герой Орфей - живял през 13-ти век пр.н.е., съдържа интересен детайл. Рисунката показва как оракулите записват пророчествата, които изрича главата на Орфей. Митовете и произведенията на древни автори разказват, че гневните жени не просто убили Орфей, а го разкъсали на части. Главата му някак доплувала до остров Лесбос и там правела пророчества в местното светилище.

Именно такъв момент е изобразен върху интересната рисунка върху керамични остатъци, открити на острова. Ясно се вижда как една глава говори от долу, от ниското, от земята. Един или една – не е съвсем ясен полът, от оракулите е седнал и усилено записва върху нещо, което много прилича на днешните преносими компютри. Формата е същата. Различно е само това, че оракулът държи нещо подобно на перо или на днешните химикалки, с което явно пише върху древния лаптоп. Насреща другият оракул стои прав като пазач зад пророкуващата глава на Орфей, като се е хванал за голяма лаврова клонка.

Рисунката е още по-интересна на фона на разразилите се преди няколко години предположения в световното интернет пространство за това, че древните са познавали компютъра и неговия настолен вариант. Това се случи, след като британски медии публикуваха снимка на Делфийския оракул с протегната ръка, която сякаш натиска клавишите на лаптоп.

Скулптурата е част от традиционното гръцко погребално изкуство в древността и най-вероятно изобразява надеждата, че има земни удоволствия и след смъртта. Според конспиративните теории Делфийският оракул протяга ръка към лаптоп с USB портове, а не към кутия с бижута. Отрича се възможността кутията с две дупки в страни да е кутията на Пандора, която има друг вид според митологията. Като доказателство се сочи, че оракулът гледа не в кутията, а в капака й – т.е. в монитора.

Версиите може да са много, но те насочват и към все по-сериозните изследвания за това, че прорицалището на Делфийския оракул често е ползвало „услугите” на жриците и жреците от Древна Тракия и особено от голямото светилище на Дионис, което археолозите още търсят някъде в България. Древни автори пишат, че именно на това светилище на Дионис идвал Александър Велики, за да чуе съдбата си. Оставил цяла златна колесница, която иманяри още търсят, без да се съобразяват с предупрежденията на Ванга, че преди да се намери това голямо съкровище, ще бъдат дадени осем жертви.