Имане Халиф съди Мъск и Роулинг за кибертормоз

Френската прокуратура започва разследване за заплахи и тормоз срещу алжирската боксьорка

Спорт
22:30 - 14 Август 2024
1783
Имане Халиф съди Мъск и Роулинг за кибертормоз

Алжирската боксьорка Имане Халиф, която попадна в центъра на скандал относно биологичния й пол на Олимпийските игри в Париж, е подала жалба в съда, в която твърди, че е била жертва на кибертормоз.

В иска й са споменати имената на Илон Мъск и Дж. К. Роулинг, след като те се възмутиха от участието на спортистката в турнира по бокс за жени.

Адвокатът ѝ Набил Буди каза пред Variety, че милиардерът и авторката на „Хари Потър” са посочени поименно в жалбата, изпратена до Центъра за борба с омразата онлайн миналата седмица.

Буди обясни, че това гарантира, че „Прокуратурата има цялата свобода да проведе разследване срещу всички хора, включително тези, които са споделяли омразни съобщения под псевдоними“.

Алжирската спортистка стана олимпийски шампион в петък, след като победи китайката Ян Лиу на финала при жените.

„От осем години това е моята мечта и сега съм олимпийски шампион. Аз съм напълно квалифицирана да участвам в това състезание. Аз съм жена като всяка друга. Родена съм като жена, живея като жена”, допълни Халиф.

„Всеки човек има право да практикува спорт без дискриминация“, се казва в изявление на МОК, което също атакува „подвеждаща информация за спортистката“.

В същото време Прокуратурата във Франция потвърди, че започва разследване заради жалбата на алжирската олимпийска шампионка в бокса Имане Хелиф, която се оплака, че е станала жертва на голям тормоз в социалните мрежи.

Разследването е заради "тормоз заради пола, публични обиди заради пола, провокации и дискриминация и публични обиди заради произхода", уточниха от прокуратурата, като то е възложено на Централния офис за борба срещу престъпления спрямо човечеството и срещу престъпленията от омраза.

Олимпийската шампионка от Париж в категория до 66 кг трябваше да се бори в Париж не само срещу съперничките си, но и срещу хората, които я нападаха редовно извън ринга. Имане Хелиф е състезателка на френския клуб Нис Азюр и получи много силна подкрепа в родината си Алжир.