Имунитетът на президента не покрива неговите секретари и съветници

Конституцията не изисква държавният глава да е обединител на нацията, заяви съдията в КС проф. Атанас Семов

Политика
14:45 - 12 Юли 2020
4089
Имунитетът на президента не покрива неговите секретари и съветници

"Имунитетът на президента не покрива всички негови секретари, съветници и сътрудници, но смисълът на държавността е в това, когато една държавна институция осъществява своите правомощия, тя да знае не само какво не може да прави, но и как не бива да се правят някои неща, които иначе законът позволява да се правят". Това заяви пред БНР конституционният съдия проф. Атанас Семов. 

"Огромната част от разумните хора в България показаха много ясно своето разбиране, че така не се прави", коментира той прокурорската акция в сградата на президентството и уточни, че не само Конституцията не позволява това, но и защото смисълът на демократичния процес е да има мяра в представата за редно и нередно: "Това, което се случва в последните години в България, е пример за загубената мяра за редно и нередно".

По думите му, когато правосъдието се осъществява чрез медийни публикации, интервюта и оценки, има проблем, отиващ отвъд конституционната мяра: "Това е проблем на нормалността на представата за държавата като система от правила. Нашата държава е в насипно състояние поради очевидния отказ да се осмисли кое е позволено и кое не е позволено, кое е равна мяра на справедливото и обективното и кое е злоупотреба с власт".

Конституционният съдия заяви, че в Конституцията няма понятие "обединител на нацията". "Президентът не е неполитическа фигура. Не знам кой и кога измисли тази пълна глупост, наречена "обединител на нацията". Подобно понятие в Конституцията няма и в практиката на Конституционния съд никога не е говорено и анализирано дали президентът е обединител на нацията. Конституцията казва, че президентът - като институция - олицетворява единството на нацията. Той не е и не може да бъде обединител, извън правомощията, в които заради ролята си на балансьор, той може да внася мъдрост и отговорност", заяви проф. Атанас Семов.

Във връзка с протестите с искане за оставките на правителството и на главния прокурор, проф. Семов заяви, че обществото очаква съществена промяна в държавата, каквато се случи след 10-и ноември 1989-а година. 

Конституционният съдия коментира, че няма насрочена дата за заседание, на което да бъде прието очакваното тълкувателно решение на КС относно имунитета на президента. Той беше категоричен, че от това решение не може да бъде определен "периметърът на личните и институционални конфликти".

"Според мен не става дума за личностни конфликти, а за сблъсък на представи каква трябва и каква не трябва да бъда България. У нас корупцията е клъстерна, но се разпръсва дифузно във всички области на страната и въпреки мерките се разпространява експоненциално с всеки следващ управленски мандат. Затова държавата се разпада. Страшното е, че се научихме с този вирус на корупцията и произвола във властта. Той вече почти не ни прави впечатление. По-тревожното е, че Европа разбра, че сякаш тук е естествено да бъде така. Европа не реагира на нашите абсурди, защото за нея е достатъчно ние да сме под карантина. Европа реагира на много по-малки проблеми в съдебните системи на Полша и на Унгария, но не реагира на нашите проблеми", коментира проф. Семов. 

По думите на преподавателя по европейско право Европа досега не е имала "такъв ученик в класа" и затова не знае какво да прави с България. "ЕС се отказа от мониторинговия механизъм, защото той не върши работа, а не защото България вече е постигнала всичко, което европейската представа за нормалност изисква", добави юристът.

Проф. Семов посочи, че единственото, което крепи България да прилича на останалите държави, е етническият мир и той беше категоричен, че той не трябва да се пипа: "Проблемът на България не е в "Росенец". Проблемът е на "Дондуков", заяви конституционният съдия.

По-рано днес бившият министър на отбраната Бойко Ноев заяви, че конституционният съд вече е взел решение по искането на главния прокурор Иван Гешев за тълкуване на конституционната разпоредба за имунитета на президента, но нарочно бави публикуването му. "Това решение вече е взето, но те го бавят. Всяко отлагане ще налива масло в протестите", каза Ноев.