In vino veritas: Червеното вино понижава кръвното налягане

Важно е да се консумира умерено, не повече от три чаши на седмица

Здраве
19:00 - 19 Януари 2024
5423
In vino veritas: Червеното вино понижава кръвното налягане

От древни времена виното се смята за здравословна и дори лечебна напитка. В Древна Гърция с него приготвяли лекарства, в древен Рим го използвали за борба с дизентерията, тъй като има антибактериален ефект. Всеки интелигентен човек знае древната латинска сентенция "In vino veritas".

Благоприятният му ефект се дължи на наличието на антоцианини в червеното грозде. Това са червени, лилави или сини вещества, които придават цвета на плодовете. Принадлежат към флавоноидите - антиоксиданти, съединения с растителен произход, които се обработват от бактерии в червата. 

Вълшебните антоцианини

В човешкия организъм те действат противовъзпалително, влияят положително на микробиома, укрепват сърцето и кръвоносните съдове, намаляват съсирването на кръвта. Антоцианините атакуват и унищожават раковите клетки, активират специални ензими в тялото, които премахват веществата, водещи до рак. При хора с диабет те помагат за намаляване на инсулиновата резистентност, предпазват панкреаса и нормализират нивата на кръвната захар.

Има много спорове как червеното вино влияе на кръвното налягане: повишава ли го, или го понижава. Диета с достатъчно количество антоцианини помага за намаляване на риска от сърдечни заболявания и за понижаване на кръвното налягане. Този ефект се дължи на факта, че антоцианините увеличават производството на азотен оксид в тялото, което води до разширяване на кръвоносните съдове и следователно – до понижаване на кръвното налягане, а кръвообращението се подобрява.

Смята се, че червеното вино допринася за намаляване на високото кръвно поради съдържанието на антоцианини. Важно е да се консумира умерено, не повече от три чаши на седмица.


Как се променя кръвното налягане, когато пием червено вино?

Веднага след консумация настъпва разширяване на кръвоносните съдове. Това свойство се дължи на действието на катехините и антоцианините. Ако имате високо кръвно налягане, може да забележите, че след пиене на вино то спада. При хипертония човек може да почувства облекчение на симптомите -  тежест в главата, шум и болка.

Известно време след приемането сърдечната честота се увеличава, както и обемът на кръвта, която преминава през съдовете. Постепенно те се стесняват и учестеният сърдечен ритъм продължава, така че през съдовете преминава повече кръв и налягането отново започва да се повишава.

Затова умереността е важна при пиенето на червено вино. В малки количества то има благоприятен ефект и помага за намаляване на кръвното налягане. При прекомерна употреба резултатът е обратен: повишено кръвно, стесняване на кръвоносните съдове, сгъстяване на кръвта, риск за сърдечно-съдовата система.

Има значение и видът на виното: сухо червено, със сила не повече от 9-11 градуса, е полезно. Сладките и по-силни напитки само повишават кръвното поради голямото количество захари и алкохол. Бялото вино не понижава кръвното налягане, защото не съдържа антоцианини.

Ефектът от червеното се наблюдава само при хора с хипертония - ниското кръвно не става още по-ниско. 

Има ли вреда за организма?

При сърдечни заболявания често се предписват бета-блокери, които повишават количеството калий в кръвта. Тъй като гроздето, от което се прави виното, е богато на това вещество, консумацията му също може да доведе до повишаване на калия. Затова внимавайте с количествата.

Когато използвате лекарства за разреждане на кръвта, не трябва да злоупотребявате с вино, тъй като то също има разреждащ ефект и засилва ефекта на лекарствата, което може да доведе до кървене.

Трябва да внимавате при бъбречно заболяване. Ако бъбреците са увредени, те не са в състояние да премахнат излишния калий от кръвоносните съдове, а повишените му нива могат да бъдат опасни за здравето.

Тъмните сортове грозде и напитката от тях съдържат иначе полезното вещество ресвератрол, което се свързва с желязото в човешкото тяло. Това може да намали нивото на желязото в кръвта, което има неблагоприятен ефект при хора с анемия.

Излишъкът от етанол при прекаляване с всякакъв алкохол е вреден за кръвоносните съдове и капилярите, което води до промени в структурата на сърдечния мускул, хипертония и увеличен риск от инсулт.

Червеното вино повишава чувствителността към хистамин и може да предизвика алергична реакция.