Индия не хареса забраната на Г-7 за търговия с руски диаманти

Русия
17:36 - 07 Декември 2023
2099
Индия не хареса забраната на Г-7 за търговия с руски диаманти

Водеща индийска търговска организация поиска страните от Г-7 да предложат по-голяма гъвкавост при прилагането на забраната за непряк внос на руски скъпоценни камъни и да предоставят конкретни подробности относно прилагането ѝ, съобщава "Ройтерс".

Вчера Г-7 обяви директна забрана за руски диаманти, считано от 1 януари, последвана от поетапни ограничения за непряк внос на руски скъпоценни камъни от около 1 март.

Изпълнението на решението ще зависи до голяма степен от Индия, където се извършва 90% от рязането и шлифоването на редки скъпоценни камъни в световен мащаб.

"Не сме доволни от обявения график за прилагане на ограниченията", заяви Випул Шах, председател на Съвета за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута.

"Предвид разнообразието на нашата индустрия считаме, че трябва да има повече гъвкавост в тези срокове", настоя той.

Съветът за насърчаване на износа на скъпоценни камъни и бижута съобщи, че ще бъде в тясно сътрудничество със Световния диамантен съвет и други заинтересовани страни, за да сведе до минимум потенциалните смущения за малките диамантени звена, които наемат милиони хора.

Индийската индустрия вече е изправена пред трудни времена, тъй като износът на шлифовани и полирани диаманти се е сринал с 29% спрямо миналата година, спадайки до 9,96 милиарда долара през април-октомври.

Индийските компании за диаманти спряха да изкупуват руски диаманти отдавна и е малко вероятно да се сблъскат с предизвикателства при спазването на правилата на Г-7, заяви Колин Шах, управляващ директор на Kama Jewellery.

По негови думи делът на Русия във вноса на необработени диаманти в Индия е намалял до незначително ниво спрямо около 30% преди няколко години.