Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

Украйна
14:49 - 20 Юни 2023
3066
Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

Индийският премиер Нарендра Моди замина на държавно посещение в САЩ, което се очаква да бъде крайъгълен камък в отношенията между двете страни и да задълбочи и разнообрази партньорството им, съобщава "Ройтерс".

Моди е бил в САЩ пет пъти, откакто стана министър-председател през 2014 г. Визитата от 21 до 24 юни обаче ще бъде първата с пълен дипломатически статут на официално държавно посещение.

Това е и едва третото държавно посещение от президентството на Джо Байдън и третото на индийски лидер в САЩ, което показва укрепващата връзка между Вашингтон и Ню Делхи и изминатия от тях път, откакто бяха на противоположни страни по време на Студената война.

Очаква се посещението да разшири сътрудничеството между двете държави в отбранителната промишленост и секторите на високите технологии, като Индия получи достъп до критични американски технологии, които Вашингтон рядко споделя с държави, които не са му съюзници.

"Тази специална покана отразява силата и жизнеността на партньорството между нашите демокрации", заяви Моди преди отпътуването си.

Вашингтон счита Индия за жизненоважен партньор в усилията си да се противопостави на разширяващото се влияние на Китай в световен мащаб.

САЩ се надяват, че за тях би била добра една по-силна Индия, способна да защитава собствените си интереси и да допринесе за сигурността в Индо-Тихоокеанския регион.

Американските законодатели поканиха Моди да говори на съвместно заседание на Конгреса. Това ще бъде второто подобно обръщение на индийския премиер - рядка чест за лидер, на когото някога е била отказана виза за влизане в Съединените щати поради проблеми с човешките права.

Посещението на Моди идва на фона на различията в позициите на Вашингтон и Ню Делхи относно нахлуването на Русия в Украйна.

Ню Делхи не осъди войната на Москва и призова двете страни да разрешат различията си чрез дипломация.

За разочарование на Запада, Индия остава зависима от стария си приятел Русия за нуждите си в областта на отбраната и рязко увеличи вноса си на евтин руски петрол.