Индийски танцьори омаяха Борисовата градина в София (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Дните на индийската култура бяха закрити с екзотични танци в столицата

Култура
15:43 - 17 Август 2024
4175
Индийски танцьори омаяха Борисовата градина в София (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Дните на индийската култура бяха закрити в петък вечерта в София с екзотични танци, характерни за Индия. На лятната сцена в Борисовата градина гостува танцова трупа от Индийския съвет за културни отношения.

"Трупата, ръководена от Арупа Лахири, е специализирана в индийския класически танц от Южна Индия - бхаратанатям, който се отличава със сложна игра на краката, изразителни жестове с ръце и пищни костюми, често изобразяващи истории от индуиската митология", разказаха организаторите от Индийския съвет за културни отношения и Индологическа фондация "Изток-Запад".

По думите им танцът съчетава ритъм, музика и разказване на истории по високо стилизиран начин. Гарги Бябарта, Дидхита Сингха, Майури Шом, Срадхасри Брахмо, Сангита Банерджи и единственият мъж в трупата Вине Тивари представиха програмата Rasa-Nishpatti (Съпоставяне).

Събитието бе посветено на 70 години от установяването на дипломатически отношения между Индия и България.

Групата представи танцови изпълнения на класическия индийски танц Бхаратанатям в 3 града на страната - Бургас, Варна и София.

Съвкупност от избрани представления от репертоара на Бхаратанатям, тази постановка е създадена, за да предизвика деветте раса (естетически емоции) на човешката природа. От вира раса (героичната емоция) до шанта раса (емоцията на вътрешния покой), продукцията ще отведе публиката на пътешествие през вечни произведения, разказващи истории от добре известни източници, които предават същността на Бхарат.


Снимки: Светломир Стоянов.
Lupa.bg благодари на колегата фотограф
за предоставените фотографии