Инфарктът има 3 лица

Спешното състояние може да протече и без симптоми

Здраве
15:33 - 09 Март 2019
15765
Инфарктът има 3 лица

Миокардният инфаркт е животозастрашаващо състояние, което възниква поради рязко намаляване или прекъсване на притока на кръв към сърдечния мускул. В резултат на това миокардните клетки не получават достатъчно кислород и загиват – настъпва некроза. Обикновено се касае за стеснение или пълно запушване на една или повече коронарни артерии от атеросклеротична плака, която се е разкъсала и се е формирал тромб.

 

Симптомите могат да варират при различните пациенти. В зависимост от това се различават няколко клинични форми на инфаркт - типична, атипична и безболкова. При повечето пациенти първият вид миокарден инфаркт се проявява с внезапна поява на силна болка зад гръдната кост. Тя може да се разпространява към лявото рамо, лявата ръка, шията, долната челюст или епигастриума. Болката е много силна с характер на стягане, притискане, пробождане или изгаряне. Продължителността й е повече от 30 мин. и не се повлиява от нитроглицерин под езика, предупреждават специалистите.

Дискомфортът често е съпроводен  и от вегетативна симптоматика – изпотяване, студена пот, гадене, повръщане, прилошаване. Болните са неспокойни, изпитват силен страх, чувстват се отпаднали и лико замаяни. По-често сърдечната атака възниква сутрин и когато човек е в покой. При някои пациенти болката може да се отключи при физическо усилие, като не изчезва при почивка. По артериалното кръвно налягане е трудно да се отрие инфаркта, защото то може да е както понижено, така и нормално или повишено. Налице е обаче леко учестен сърдечен ритъм.

Специалистите обясняват също така, че атипична форма на миокарден инфаркт протича със симптоми предимно от страна на корема – болки в епигастриума, гадене, повръщане и т.н. Среща се по-често при проблем с кръвообращението в долната част на сърдечния мускул. Възможно е обаче този вид инфаркт да протече със силен задух и кашлица или с краткотрайни неврологични симптоми, ако е налице съпътстваща мозъчно-съдова болест.

Безболковото протичане на миокардния инфаркт е най-честата причина за късното му диагностициране и за множеството фатални инциденти. Тази форма се среща по-често при диабетиците с полиневропатия, както и при възрастни хора. При тях инфарктът може да се прояви със слабост, задух, внезапно понижаване на кръвното налягане, ритъмни нарушения и т.н.

От лабораторните кръвни изследвания се вижда, че някои показанели се покачват. Електрокардиограмата обаче е едно от най-важните изследвания при инфаркт на миокарда, защото най-ясно показва, че са налице някакви увреждания в сърцето. При подобно критично състояние, бързото диагностициране и незабавното лечение е от съществено значение за пълното възстановяване, напомнят още лекарите.