Инфлацията в Еврозоната достигна нов пик

7,5% е било обезценяването през април

Новини
16:35 - 29 Април 2022
1438
Инфлацията в Еврозоната достигна нов пик

Ръстът в еврозоната се забави през първото тримесечие, докато инфлацията достигна нов рекорд през април, показват данни, публикувани от статистическата агенция на ЕС в петък, разпалвайки опасенията от стагфлация, пише европейската редакция на американския вестник "Политико".

Икономическият растеж се забави до 0,2% за тримесечие от 0,3% през последните три месеца на миналата година. На национално ниво БВП нараства с 0,3% в Испания и 0,2% в Германия, докато във Франция е в застой, а в Италия се свива.

Като цяло данните за БВП сочат рязко забавяне в еврозоната след активното възстановяване през 2021 г. През годината растежът на еврозоната бе нараснал с 5,0 процента.

В бъдеще се очаква несигурността, причинена от войната в Украйна, която започна към края на първото тримесечие, както и нарастващата инфлация да натежат допълнително върху растежа.

Инфлацията се ускори допълнително до 7,5% през април от 7,4% през предходния месец. Високите цени продължават да се дължат предимно на енергийните разходи, които нараснаха с 38 процента на година. Базовата инфлация, която изключва променливите фактори на храните и енергията, се ускори от 3,2% на 3,9% - което предполага, че високите цени стават все по-трайни.

По отношение на държавите-членки, балтийските страни са най-силно засегнати. В Естония цените са се повишили с 19,0 процента, в Литва с 16,6 процента и в Латвия с 13,3 процента.

В най-големите държави-членки, за разлика от тях, инфлацията остава сравнително ограничена. Франция е сред най-ниските с 5,4 процента. В Италия инфлацията е 6,6%, а в Германия - 7,8%.

На фона на признаците, че покачващите се цени захранват икономиката, нарастват опасенията, че спиралата на инфлацията ще увеличи натиск върху Европейската централна банка за затягане на паричната политика. Забавянето на икономическия растеж обаче усложнява подобен ход, тъй като по-строгата парична политика рискува да задуши възстановяването след пандемията.

"Днешните данни увеличават натиска върху ЕЦБ да сложи край на своята изключително разхлабена парична политика", каза икономистът на Commerzbank Кристоф Вайл. "Значителното отслабване на икономиката допринася, за да промени това."

Все още предстои да се определи степента на въздействието, което въоръженият конфликт в Украйна ще има върху икономиката на еврозоната. Това заяви заместник-председателят на Европейската централна банка Луис де Гиндос.