Инфлацията в Италия най-ниска от 14 месеца

ЕС
15:59 - 17 Юли 2023
1990
Инфлацията в Италия най-ниска от 14 месеца

Инфлацията, която отразява динамиката на потребителските цени в Италия, се понижава през юни до най-ниското си ниво от 14 месеца, в съответствие с първоначалните оценки. Това сочат най-новите предварителни данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), публикувани днес на сайта му.

Индексът на потребителските цени забавя своя ръст до 6,4 на сто на годишна основа през миналия месец при 7,6 на сто през май. Това е най-ниското им ниво спрямо април 2022 г., когато нараснаха с 6 на сто на годишна основа, припомня ДПА.

Забавянето на ръста на цените през миналия месец се дължи до голяма степен на по-слабото поскъпване на енергийните продукти, което достига до 8,4 на сто на годишна основа през юни при 20,3 на сто през май.

В по-малка степен отслабването на инфлационния натиск се дължи на понижаването при годишното поскъпване на преработените хранителни продукти, което достига 11,5 на сто при 13,2 на сто през предходния месец.

В същото време годишната базисна инфлация, при която не се отчитат потребителските цени на храните и енергията, е на ниво от 5,6 на сто през юни спрямо 6 на сто през май.

На месечна основа потребителските цени в Италия остават без промяна, отбелязва БТА.