Инсулт удари внука на Богомил Райнов на 30 години

Младежът, който е кръстен на криминалния писател, страда от нечувано генетично заболяване

У нас
14:13 - 26 Март 2019
16188
Инсулт удари внука на Богомил Райнов на 30 години

30-годишният талантлив програмист Богомил Русев, внук на бащата на българския "черен" роман Богомил Райнов и син на известния актьор Пенко Русев, е бил покосен от инсулт миналата седмица, научи ексклузивно Lupa.bg. Младежът е бил на конференция за високи технологии в Белгия, когато внезапно се е строполил в залата за ужас на гости и лектори.

За щастие местните медици са реагирали в рамките на четвърт час и запушеният съд в мозъка на Богомил е бил отпушен. Нещо повече - според докторите младият мъж е извадил огромен късмет да получи инсулта далеч от родината, защото своевременно бил диагностициран с изключително рядката "Болест на Фабри".

"Тук заболяването нямаше да се открие с години, у нас има само един специалист, който се занимава с "Фабри" - проф. Паскалев от "Александровска болница". Заболяването тепърва се изучава, в България засегнатите са едва няколко десетки", сподели пред Lupa.bg известен столичен съдов хирург.

Болестта на Фабри засяга 1 на 100 000 души и се изразява в натрупване на липиди в кръвоносните съдове поради отсъствие на важен ензим. Производството му липсва благодарение на мутация на X-хромозомата и се предава по майчина линия. Увредените артерии дават безброй тежки поражения върху здравето, като инсулти или инфаркти между 20 и 30-годишна възраст са правило. Пациентите доскоро не са доживявали до 50. Едва от няколко години с приемане на изкуствено генериран ензим "алфа-галактозидаза А" може да се очаква те да водят нормален живот.

Писателят Богомил Райнов си отиде преди 12 години и остави както изключително плодовито творчество, така и много наследници. Авторът на "Няма нищо по-хубаво от лошото време" им а 3 дъщери, 8 внука и безчет правнуци.