Интер на Антонио Конте може да свали Ювентус от трона в Италия

Ключови играчи като Ромелу Лукаку, Стефан Де Врий и Марсело Брозович се представят чудесно, както и Николо Барела и Стефано Сенси

Спорт
18:20 - 11 Октомври 2019
2685
Интер на Антонио Конте може да свали Ювентус от трона в Италия

След пристигането на Антонио Конте в Интер, италианският гигант напълно се трансформира в най-ефективният отбор в цялата Серия "А". Конте до момента има 6 победи и само една загуба - от Ювентус в последния кръг. За това време играчите на Конте са вкарали 14 гола и са допуснали само 4, заемайки третата позиция по вкарани голове и петата по владение на топката.

Играчи като Лукаку и Асамоа успяха отново да възродят кариерата си, докато Брозович и Стефано Сенси практически се превръщат в най-добрите в света на своите позиции.

Система на игра 3-1-4-2

Антонио Конте винаги е бил привърженик на система с трима защитници. С Интер той направи ново „аз“ на типичната си система на игра и използва 3-1-4-2. Обикновено с Юве и Челси Конте предпочиташе 3-4-3. Когато той беше мениджър на Италия, играеше в 3-5-2.

Защитниците са Стефан де Врий и Милан Шкриняр, които през този сезон са страхотни. Третият централен защитник се сменя между бившия капитан на Атлетико Диего Годин и бившия капитан на Интер Андреа Ранокия, който остава предимно резерва.

Двете крила са най-често Асамоа и Данило Д’Амброзио, но Антонио Кандрева също изпълнява ролята отдясно - точно както го правеше и за отбора на Конте на Евро 2016.

Асамоа, на който Антонио Конте беше голям фен с Ювентус, се справя повече от добре до момента.

Важното е, че голяма част от принципите на играта и успеха на Конте се коренят в триъгълника в полузащитата – Брозович, Сенси и Барела/Роберто Галярдини. По този начин погледа върху играта и способност да се движи без топка на Брозович е използвана, за да позволи на Барела и Сенси да се преместят напред, да заемат опасни позиции и да създават положения. Това е основната причина, поради която формацията на Конте се представя добре досега през този сезон с новия си клуб, за това трябва да се гледа повече като 3-1-4-2, а не за 3-5-2, особено поради това колко назад се връща Брозович по време на фазата на изнася на кълбото от първата третина.

В някои мачове, като неотдавнашната победа на нерадзурите с 1:0 над Лацио, формацията се прехвърли на Барела и Брозович – които играеха по назад, като триъгълникът в полузащитата е единствената част от формацията, която бившият шеф на Челси е готов да промени.

Изнасяне на топката

Отпред работливият Лаутаро Мартинес и големият Ромелу Лукаку се съчетаха чудесно като двойка. Те не само задържаха талантливи играчи като Алексис Санчес и Матео Политано извън състава, но и донесоха не малко голове толкова рано в сезона.

Методологията на Конте да изнася кълбото по земя, бавно и търпеливо в по-голямата си част, остава в съответствие с предишните му мениджърски магии. Често Самир Ханданович може да избере да заобиколи високата преса, като продължи с дълъг пас направо към едно от крилата. Те обаче поддържат най-вече координирана последователност от модели, когато изнасят топката от първата третина.

Във фазата на изграждане на атаката централната тройка често ще циркулира топката отдясно наляво, търсейки възможности за игра към двата централни халфа. Ако нищо не е свободно в средата, те ще гледат да играят към Брозович, който ще циркулира и ще опита отново, често превключвайки към крило отзад или извън центъра.

Централните защитници обикновено разтягат полето много широко, създавайки повече пространство за Брозович, ако нападател на опонента реши да ги натисне.

Брозович става ключов винаги, когато може да се нагърби с топката, а първата му мисъл често е или към външните централни защитници, за да създаде пространство в широки зони и да победи пресата, или към крилата, които често са на тъч линията. Сенси и Барела/Галиардини по-често се включват по-високо нагоре по терена и техните вертикални движения напред към нападателя често се засичат с атакуващия играч, който се движи обратно към крилото, в опит да циркулира отново топката.

Както почти винаги се случва, пасовете на Интер са къси, точни и често изискват много движение без топката. Но за разлика от подход на Гуардиола или Биелса, няма прекалено голяма смяна на позиции.
Ключовото обаче е единият нападател да се върне, който често играе с едно докосване назад, като подава към крилото назад или връща топката и след това гледа да създаде пространство отново по-нагоре в терена. Това възможно с помощта на системата с двама нападатели, което позволява на Конте постоянно да има опция отпред.

По този начин Интер е много ефективен отбор, способен да поддържа притежание за големи периоди от време. Те използват търпелив метод за изграждане на атаките си, при които гледат да атакуват в подходящите моменти, вместо да търсят дългите топки.

Висока преса

С новата промяна в правилата, където се позволи на защитниците да са във вътрешността на полето, много отбори се възползват от това. Интер са решили да оставят двамата нападатели да изчакат за преса извън наказателното поле.

Двата халфа подсигуряват противниковата шестица, а двата уинг-бека пресират на секундата, в която някои получи топката на крилото. Когато топката бъде подадена в ляво или дясно, нападателят е първият, който пресира, подкрепен от двата халфа и близния уинг-бек, като по този начин създават ромб или диамант, перфектния вариант за преса.

Интер поддържа подобна висока преса винаги, когато опонента е в собствената си отбранителна третина – като крилата и нападателите са основните фигури. Този метод на преса беше особено ефективен при форсирането на дълги топки срещу Милан, с който задните трима защитника на Интер лесно се справяха.

В неотдавнашното дерби между двата отбора, Милан просто не можа да излезе от собствената си половина поради динамичната диамантена преса на Интер и това е тенденция, която изглежда вероятно ще продължи през сезона.

Доминацията на Брозович и триъгълникът в средата

От звездните си изпълнения на Световното първенство през 2018-та Марсело Брозович тихо се превърна в един от най-перфектните защитни халфове в съвременната игра. През цялото си време в Интер неговата роля винаги е била малко занижена и може би понякога е засенчена от успеха на Миралем Пянич в Ювентус и Жоржиньо през времето му в Наполи. Брозович трябва да бъде първото име на Конте в отборния лист за всяка среща, поради изключително важната му роля в основата на триъгълника в полузащитата.

Хърватският полузащитник е много трудолюбив, тактично проницателен и фантастично владеещ кълбото. Той взема интелигентни решения с топката и е един от малкото играчи, които активно гледат да отворят играта с дълги пасове, а не само кратки двойни подавания. Освен това той лесно може да се включи напред, предоставяйки асистенции и дори вкарвайки голове. Брозович стана неразделна фигура на този Интер под ръководството на Антонио Конте, особено с напускането на бившия звезден играч Мауро Икарди, който вероятно така или иначе не би се вписал в системата. Играейки отзад, Брозович интелигентно заема позиции между редовете. В защита и е перфектния играч разбивайки противника и движейки се перфектно без топка в защита.

Въпреки, че той се справя добре и с човек рамо до рамо, най-успешният метод за извличане на най-доброто от играчи като Роберто Галиардини, Нико Барела и Стефано Сенси, е той да се справя сам. С тактическата грамотност на Брозович и цялостната енергия, Стефано Сенси беше полезен да вкара максимално топката и да създаде шансове по-високо на терена.

Досега той допринесе за 5 гола (3+2 асистенции) в първите си шест мача от Серия "А" в Интер - най-високият принос на гол от всеки играч от отбора.

Николо Барела не е имал същият точков удар, но също така е помогнал за два гола, но има шанса да напредне, знаейки че Брозович ще почисти всичко. Този триъгълник в полузащитата е неразделен за успеха на италианския мениджър досега в Интер и в какъвто и формат да иска да ги играе, той трябва да се чувства комфортно, знаейки, че те ще успеят.

Използването на Wing-Back

Един от ключовете за успеха на Интер през този сезон е способността им да използват широки площи и крилата перфектно. Това беше ключова тема в отборите на Антонио Конте, където и да е отишъл, като например способността му да трансформира Виктор Моузес и Маркос Алонсо в двама от най-добрите играчи във Висшата лига през 2016-17.

В атакуващи фази Асамоа и Кандрeва поддържат широчината си и разтягат полето колкото е възможно по-широко. Като те често използват бързата смяна на фланга на атаката с помощта на бековете и халфовете.
В отбрана бековете са показали своите невероятни нива на подготовка, често се изисква да заемат позиции като външни защитници в задната петица.

И двамата правят това едновременно, създавайки много организирана линия от петима играчи, действащи като стена, за да може опозицията да не премине. Това е може би ключова причина, поради която Интер допусна само 5 гола във всички състезания до този момент. Отбранителната им организация беше невероятна.

Заключение

Интер направи изключителен старт на сезон 2019-2020 в Серия "А", като спечели шест от седемте си мача и допусна само 4 гола в лигата. По това време те процъфтяват под тактическите нюанси на системата 3-5-2/3-1-4-2 на Антонио Конте и цялостното трудолюбие и енергичност на отбора.

Ключови играчи като Ромелу Лукаку, Стефан Де Врий и Марсело Брозович се представиха чудесно, както и полузащитници Николо Барела и Стефано Сенси.

Ювентус спечели Серия "А" през осемте поредни сезона, но тази година най-накрая може да бъде годината, в която виждат най-голямото си предизвикателство, като Антонио Конте подобрява Интер на всяка стъпка по пътя. Независимо от предизвикателството им за титлата, едно нещо остава сигурно: Антонио Конте продължава да бъде един от най-тактичните проницателни мениджъри в световния футбол.