Инж. Пламен Христов, кандидат на ВОЛЯ за кмет на София: Време е кметът на града да се погрижи за качествения живот на софиянци

Актуално интервю
14:00 - 21 Октомври 2019
5217
Инж. Пламен Христов, кандидат на ВОЛЯ за кмет на София: Време е кметът на града да се погрижи за качествения живот на софиянци

ВИЗИТКА: Честен, неподкупен, деен, семеен, с управленски опит. Така описаха идеалния кмет наскоро в социологическа анкета. Ако преди години основното изискване е била професионалната реализация, сега тя отстъпва пред моралните и личностните качества. Кандидатът на ВОЛЯ инж. Пламен Христов обаче притежава всички тях и не случайно го припознават като идеалния градоначалник на София. Единственият. Ето още доказателства: Той е на 42 години. Роден е в София. Възпитаник е на Лесотехническия университет. 10 години е бил генерален директор на една от най-големите фармацевтични компании с месечен оборот над 50 милиона лева. Управлявал е голям мениджърски екип. Както и няколко хиляди души персонал. Последните две години е депутат от партия ВОЛЯ. От активните законодатели е. И от упоритите. Още в началото на мандата предложи промени в АПК за т. нар. „мълчаливо съгласие“, което ще улесни драстично бизнеса. Въпреки че проектът е на трупчета по чекмеджетата на управляващите, Пламен Христов продължава да лобира за приемането му. И няма да се откаже.

Успял е и в личния си живот – щастливо женен е за ученическата си любов. Имат момиче и момче, които учат в общинско училище в София. Признава си, че преди години е бил с билет в джоба, готов да избяга в чужбина, заради липсата на реализация в България. Една среща с Веселин Марешки обаче го сваля от самолета и променя живота му.

- Г-н Христов, защо се включихте в надпреварата за кметския стол на София?

- За мен това е дълг, въпреки че останалите претенденти говорят за предизвикателство и за състезание. Аз обаче не го приемам като такова. Като всеки столичанин съм гневен, че децата дишат мръсен въздух, че седим с часове в задръстванията, че в общинската администрация не можеш да извадиш документ в кратки срокове, без да подкупиш чиновник, че няма къде да паркираш, че навсякъде е задръстено с боклуци, че разстоянието между моя блок и този на комшиите е минимално и си надничаме в прозорците, че няма канализация, инфраструктура в новите квартали, че да запишеш детето си в детска градина е мисията невъзможна... За ремонтите на ремонтите пък няма какво да коментирам. Няма смисъл да изброявам, защото всекидневно се сблъскваме с проблемите на града. Гневът ми от всичките неудобства и неуредици на този европейски град ме мотивират да се включа в битката за София. Убеден съм, че  родният ми град има нужда от спешна промяна. Тя няма как да се случи ако се разчита на играчи от старата политическа система. Няма как те да предложат ефективни решения за проблеми, в чието натрупване и затлачване са участвали.

- Защо тези проблеми толкова дълго време не се решават?

- Защото някой или не иска или не може да ги разреши. Или и двете. А причините за сегашното състояние на града са много. Тъжно ми e, когато виждам недоволните лица и коментари в социалните мрежи на софиянци. Те не заслужават някой да експериментира с управленските си интенции за сметка на качеството на живот на хората. Затова най-рационално е да се даде шанс на някой, който има волята за промени в интерес на столичани. Време е те да направят крачката, с която ще се отърват от онези политици, които са се изреждали в управлението на града и „благодарение“ на които той е затънал в проблеми. За съжаление, на моменти на София трудно й личи, че е европейска столица.

- Кои ще са първите неща, които ще направите за софиянци като седнете в кметското кресло?

- Естествено, като добър мениджър, първата ми работа като кмет ще бъде да се направят ревизия и анализ на това, което наследявам. Трябва да се провери как е разходван този огромен бюджет на града. Това е задължително, за да мога веднага да приложа бързи, оздравителни  и ефективни мерки. С екипа ми от ВОЛЯ сме дефинирали проблемите в две направления -  едните са свързани със средата на живот на софиянци, а другите – с начина на работата на администрацията в общината. Проблемите на столицата обаче трябва да се решават комплексно, а не на парче.

- Например? Имате ли конкретни идеи?

- Да, разбира се. За никого не е тайна, че София се задъхва, че въздухът е нездравословен, а причините са много. Затова комплексният подход е задължителен. Ще дам пример – според изследвания 60% от замърсяването на въздуха се резултат от автомобилния трафик. Фактът, че повечето софиянци ползват автомобилите си, не е основният проблем. По-лошото е, че целият град е в капан заради задръстванията. Почти няма проходими райони. Следователно, няма как да решим казусът като се чудим какво да направим, за да свалим софиянци от колите и да ги качим на метрото. Много по-рационално ще бъде ако намалим наполовина времето, през което седим с колите си в задръстванията. Така замърсяването на въздуха ще се редуцира с 25 -  35%. 

- Как ще намалите трафика на двумилионен град?

- Ще освободя малките улички от „синята“ и „зелената“ зона, за да се отпушат алтернативни и обходни маршрути.  По отношение на паркирането предлагам изграждането на модулни паркинги – няколко етажа на малка площ. Общината разполага с парцели, които са напълно подходящи. Така ще се обособят  паркоместа, които през деня ще бъдат таксувани като част от „синя“ и „зелена“ зона, а през нощта ще се ползват безплатно от живущите в квартала. Ето Ви система, с която с един куршум  убиваме три заека. Решаваме казуса с паркирането, освобождаваме малките улици, за да отпушим задръстванията и по този начин намаляваме замърсяването на въздуха от автомобилите.

- Какви са приоритетите Ви в социалната политика на общината?

- За съжаление и в социалната сфера проблемите са затлачени с години – от липсата на детски градини, през трудната и недостъпна среда за хората с увреждания и до невъзможността на старите хора да получат адекватна грижа от общината. В програмата ми има конкретни мерки по тези теми. Например, партия ВОЛЯ бе първата, която предложи подпомагане на семействата при раждане на деца – 1000 лева за първо, 2000 лева за второ, 3000 лева за трето. Условието е родителите да са пълнолетни и образовани. Убеден съм, че при професионално управление Столична община може да отдели тези суми от двумилиардния си бюджет и така да подпомогне основния национален проблем – демографската криза. Особено важно за нас е и  отношението към възрастните хора и тези в неравностойно  положение. Грижата за тях също е приоритет на ВОЛЯ. 

Смятам, че общината има възможност за допълнителна дотация за хосписите и домовете за стари хора. Срамно е, че тези места са недостатъчно и са в окаяно с състояние. Крайно време е кметът на София да се погрижи за възрастните граждани на столицата, така както те с дългогодишния си труд и с данъците си са допринасяли са за развитието й.  Смятам, че е отлична идея създаването на Фонд в подкрепа на възрастните софиянци. Той ще ги подпомага с определена месечна сума за храна и лекарства. Фондът ще подпомага и хосписите и домовете за стари хора. Подобен модел успешно работи във Виена, например. Една част от пенсията остава за възрастния човек, друга част отива за таксата на хосписа или дома. А общинският фонд поема разликата до размера на таксата.

- Как ще се финансира този Фонд, общината е затънала в дългове?

- При добро управление, няма как да има дългове. Въпрос на мениджърски умения и познания освен от общинския бюджет този Фонд може да се захранва и чрез други механизми. В момента за много административни услуги в общината се чака много. Може да се въведе и експресна услуга двоен или троен размер такса. Така вместо да се дават дребни суми и да се корумпират чиновници, хората ще пестят време и висене по опашки. Сумата ще захранва и Фонда за възрастни хора. Ето, още един пример как с една идея се решават няколко проблема.

- Кои са опонентите Ви в битката за София? Кои избиратели очаквате да ви подкрепят?

- Очаквам подкрепа от всички, които искат да живеят в град не само с европейска история, но и с европейски условия за живот. Всички, които искат промяна, така че да живеят спокойно, качествено и да не се задъхват тук. Всички, които искат да останат и да гледат децата си в София, и всички, които искат да правят бизнес тук. Не е вярно, че тези хора нямат алтернатива и че трябва да избират между Фъндъкова и Манолова, защото те са страната на една и съща монета. Обявяват се сами за алтернатива едни на други. Това е цинично и единствената му цел е да заблуди софиянци, че нямат избор. Напротив, имат. Надявам се да ги убедя, че аз съм алтернативата и да гласуват с #51.

- Веселин Марешки обяви, че ще открие бензиностанция в районите, в които ВОЛЯ получи доверие на изборите и се класира на първо или второ място. Това ли е формулата на успеха според вашия лидер, за да станете кмет на София?

- Кмет на София не е самоцел нито за мен, нито за Веселин Марешки. Бях част от неговия бизнес екип, който се бори с картела в лекарствоснабдяването, много, много години и победи. Сега съм част от политическия екип на г-н Марешки, който се бори с картела в горивата. Един от начините лидерът на ВОЛЯ да покаже, че това е възможно, е като отваря бензиностанции на ниски цени. Положителната оценка на избирателите за мен ще бъде и оценка за политиката на ВОЛЯ, а оттам и за Веселин Марешки. Това ще бъде знак, че водим правилна политика за справяне с проблемите, както на Столицата, така и на държавата. Познавайки г-н Марешки, съм сигурен, че изграждането на бензиностанция ще бъде поредното начинание, което ще е в полза на хората.

- С какво и как Марешки Ви убеди преди години да останете в България?

- През 2004 г. със съпругата ми получихме работни визи за Великобритания. Ден преди да заминем обаче имахме знакова среща с Веселин Марешки. Той дълго ни убеждаваше да останем, защото според него и в България може да се успее. Даде ми шанс да се включа в бизнеса му. И както се вижда с днешна дата – бил е абсолютно прав. Сега мога да приложа наученото от него в бизнеса в управлението на София, защото тя се нуждае от енергичен, некорумпиран и модерен стопанин.