Първо в Lupa.bg: Кметски синове завзеха за стотинки "Дяволското гърло"

Новини
13:12 - 21 Октомври 2019
9133
Първо в Lupa.bg: Кметски синове завзеха за стотинки "Дяволското гърло"

Марио Мелемов и Мирослав Даскалов, синове на досегашните кметове на Смолян и Девин и кандидати на ГЕРБ за нов мандат, са получили 136 кв. м държавна земя до пещерата "Дяволското гърло" край девинското село Триград.

Местността нашумя тази пролет покрай едноименния сериал на Нова телевизия и в момента е хитова туристическа дестинация. Баснословните печалби от красивата пещера обаче за 10 години напред ще влизат в джобовете на кметските синове! Само те ще имат право да опъват сергии и да продават каквото им скимне. Според местните, оборота само на един от трите търговски обекта достига 1000 лева на ден в пролетните и летните месеци.

На терените са изградени търговски обекти, които са отдадени под наем за 10 години от шефа на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян Ботю Арабаджиев. Те са в имот с трайно предназначение "горска територия" и начин на трайно ползване "природна забележителност". Първият терен с площ 13 кв. м е даден под наем за смехотворните 2,20 лв. на месец, вторият е с площ 16 кв. м и е даден за 2,60 лв. на месец, а за третия от 107 кв. м наемателят плаща 6,70 лв. месечно, което прави средно между 8 и 9 ст. на кв. м. Реалните цени са поне 10 пъти по-високи!

Наемател на терените е сдружението "Триград тур", в чийто Управителен съвет са Мелемов и Даскалов. Съветът се председателства от осъждания за рекет Асен Ушев. Членове на сдружението са още Ерих Багрянов, втори в листата за общински съветници от "Воля", Младенка Ушева, Росица Стоянова и Антон Найденов.

Скандалният договор, който дава право на дружеството на кметските синове да върти търговия в хитовата туристическа местност

"Триград тур" е учредено на 13 декември м.г. и е регистрирано първоначално като сдружение, което ще извършва дейност в частна полза. Това обаче се оказва проблем, за да получи на безценица терените за търговия. На 25 февруари 2019 г. се приемат промени в устава, с които "Триград тур" се пререгистрира в сдружение с обществена полза - с основна цел да подпомага опазването, изучаването и популяризирането на дивата природа и природните образувания, и в частност природата около с. Триград. Промяната е отразена в Търговския регистър на 6 март.

Само ден по-късно Ботю Арабаджиев сключва договор с "Триград тур", с който отдава под наем три обособени площи. Те са в имот с трайно предназначение  горска територия и начин на трайно ползване природна забележителност. Първият обект от 13 кв. м е даден под наем за 2,20 лева на месец. Вторият, с площ 16 кв. м, е даден за 2,60 лева месечно, а третият е 107 кв. м и наемът му е 6,70 лева на месец, което е средно между 8 и 9 стотинки на квадрат.

В града призовават прокуратурата да се самосезира и да извърши проверка за евентуално престъпление по служба от длъжностни лица в Южноцентралното държавно предприятие.