Инжекция два пъти годишно нормализира холестерола

Лекарството ще уравновеси живота на много хора, категорични са специалистите

Здраве
11:50 - 04 Септември 2019
3388
Инжекция два пъти годишно нормализира холестерола

Инжекция за намаляване на холестерола, поставяна два пъти годишно, може да се превърне в алтернатива на статините за милиони пациенти по света, сочи голямо проучване, цитирано на сайта на "Дейли мейл".

Лекарите казват, че революционното лекарство Inclisiran има феноменален потенциал да трансформира живота на пациентите. Глобално проучване, ръководено от Imperial College London, показа, че инжекцията намалява „лошия“ LDL холестерол с 50 на сто - подобно е въздействието на статините с висока доза. Така вместо да се налага да пият хапче всеки ден, пациентите просто трябва да посещават медицинска сестра за инжекция веднъж на шест месеца.

Ръководителят на проучването проф. Каусик Рей, представяйки резултатите на конгреса на Европейското дружество по кардиология в Париж, каза:

"За хората, изправени пред концепцията да приемат 365 хапчета годишно през следващите няколко десетилетия, това лечение е много по-поносимо".

Експертите казват, че удобството на лекарството може значително да подобри начина, по който хората управляват холестерола си, като потенциално ще спаси безброй животи. От малката компания, производител на медикамента, са заявили, че планират да кандидатстват за лиценз за лекарства в САЩ през следващата година, а във Великобритания - година по-късно.

Проф. Рей смята, че тази инжекция в крайна сметка може да бъде използвана като алтернатива за тези, които не могат да понасят страничните ефекти на статините или като удобна алтернатива за онези пациенти, които не обичат да приемат хапчета.

"Откритието е ключово. Хората имат живот, имат работа. Трябва да се поставим на мястото на пациента, за да направим тази разлика. Мисля, че статините винаги ще бъдат лечение от първа линия, защото са евтини. Но в бъдеще може да се заменят статините при някои пациенти. Приблизително на шест милиона души във Великобритания се предписват статини на цена от около 20 паунда годишно. Смята се, че предотвратяват около 80 000 инфаркти и инсулти годишно", допълни проф. Рей.