Иракски лидери осъдиха иранските удари

Президентът Бархам Салих осъди нарушаването на суверенитета на страната

Свят
17:00 - 08 Януари 2020
2263
Иракски лидери осъдиха иранските удари

Иракският президент Бархам Салих осъди днес иранските ракетни удари срещу иракски военни бази, където са разположени американски войници, като заяви, че Ирак в никакъв случай не бива да става бойно поле на страните в конфликта, предаде Франс прес.

Салих осъди нарушаването на суверенитета на Ирак.

Председателят на иракския парламент Мохамед ал Халбуси също разкритикува иранските ракетни удари, предава БТА.

"Осъждаме нарушението от страна на Иран на иракския суверенитет днес на зазоряване, потвърждаваме категоричния си отказ страните в конфликта да използват иракска територия за уреждане на сметките си", заяви в комюнике Ал Халбуси, бивш губернатор на сунитската провинция Анбар, където се намира ударената от 17 ирански ракети база "Айн ал Асад".

Иракските власти предварително са уведомили американски официални представители кои военни бази ще станат мишени на иранските ракетни удари, каза днес телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

Според дипломатически източник Ирак предварително е предупредил американската страна за това кои бази ще бъдат атакувани.

И. д. премиер на Ирак Адел Абдел Махди е заявил, цитиран от Си Ен Ен, че е получил от иранските власти предупреждение, че скоро ще бъдат нанесени удари.

Според източника на американската телевизия иранската страна е казала също на иракчаните кои бази не трябва да приближават.