Иран е продал боеприпаси на Русия

Русия
13:34 - 05 Юни 2023
1246
Иран е продал боеприпаси на Русия

Скай нюз публикува предполагаем договор за доставка на различни видове боеприпаси от Иран на Русия за войната с Украйна за повече от един милион долара.

Информиран източник е потвърдил пред телевизионния канал, че документът е "100% истински".

Източникът също така предостави на Скай нюз пет страници от друг договор, за който се твърди, че е свързан с първия, който включва цеви за танк Т-72, ​​цеви за гаубица, както и снаряди за нея. Тази сделка е за 740 хиляди долара.

Скай нюз не е проверил независимо автентичността на документите.

Източник от британските сили за сигурността обаче е завил пред телевизионния канал: "Това е договор между иранците и руснаците по отношение на боеприпаси... Ние вярваме, че е 100% истински".

Руското посолство и посолството на Иран в Обединеното кралство не са отговорили на запитване на Скай нюз за коментар относно твърденията за оръжейна сделка или автентичността на документите.

Информацията,че Иран въоръжава Русия за войната й в Украйна не е нова и вече стана ясно, че Москва получава редовно пратки с иранаски дронове "Шахед", като за последната бе съобщено на 20 април. 

В началото на есента на миналата година руската армия започна да атакува критични инфраструктурни обекти на Украйна с помощта на иранските дронове камикадзе "Шахед". Руските и иранските власти първоначално отрекоха Москва да получава дронове от Техеран. По-късно ирански официални лица признаха, че наистина са изпратили партида бойни дронове в Русия - но в същото време твърдят, че са направили това още преди пълномащабното нахлуване в Украйна.

На 16 март стана ясно, че Израел наскоро е одобрил лицензите за износ на системи за заглушаване на дронове, които биха могли да помогнат на Украйна да се противопостави на иранските безпилотни апарати, използвани от Русия по време на войната.