Иран и "Хизбула" са били наясно с плановете на "Хамас" за нападение

Свят
18:58 - 13 Октомври 2024
6442
Иран и "Хизбула" са били наясно с плановете на "Хамас" за нападение

Иран е бил наясно с плановете на "Хамас" за нападението на 7 октомври и дори самата атака е била отложена с около година именно за да се получи подкрепа от страна на "Хизбула" или Иран.

Това показват документи проучени от Ню Йорк Тймс от израелските кръгове за сигурност. Тези записи израелската армия е иззела през януари месец при претърсване на команден център на "Хамас" в Хан Юнис, южната част на Газа. Документите съдържат записи на няколко срещи между високопоставени представители на Хамас, включително лидера Яхия Синвар, и представители на Хизбула и Иран.

От документите е видна решимостта на Синвар да убеди съюзниците на "Хамас" - Иран и "Хизбула" - или да се присъединят към нападението, или поне да се ангажират с по-широка борба с Израел, ако "Хамас" организира изненадващ трансграничен набег.

Според Таймс "Хамас" се е прикривал две години преди нападението и е искал да създаде впечатление у външния свят, че не се интересува от ескалация на отношенията с Израел, за да запази елемента на изненада. Освен това нападението е било отложено с една година, за да се лобира за подкрепа от страна на Хизбула или Иран.

Документите се състоят от протоколи от проведени 10 тайни срещи за планиране на малка група политически и военни лидери на "Хамас" в навечерието на нападението на 7 октомври 2023 г. Протоколите включват 30 страници с неразкрити досега подробности за начина на работа на ръководството на "Хамас" и за подготовката на нападението.

От срещите е видно също, че "Хамас" се е надявал с елемента на изненадата да провокира срив в Израел, имайки предвид и вътрешната ситуация в страната - очевидна препратка към сътресенията около спорните планове на министър-председателя Бенямин Нетаняху за съдебна реформа и масовите протести и гражданско недоволство. Именно вътрешната ситуация е сред причините, поради които са "принудени да преминат към стратегическа битка".

Документите предполагат, че Иран е бил наясно с плановете за голяма атака срещу Израел - дали ръководството в Техеран е знаело и датата, не става ясно от статията.

Високопоставен ирански командир е казал на "Хамас", че Иран и Хизбула подкрепят по принцип, но се нуждаят от повече време, за да се подготвят; в протокола не се казва колко подробен план е бил представен от "Хамас" на съюзниците му.

Това, което е сигурно обаче, е, че през юли 2023 г. представител на "Хамас" в Ливан се е срещнал с командир на иранската Революционна гвардия, за да получи подкрепа за началото на нападението.

Не е ясно колко подробни са били плановете, които "Хамас" е споделил. В документите се посочва, че те е трябвало да бъдат споделени с ръководителя на "Хизбула" Хасан Насрала на по-късна дата. Не е ясно дали такава среща се е състояла.

Също така става ясно, че Исмаил Хания, политическият лидер на "Хамас" тогава, е бил информиран за "големия проект". Преди тези документи не беше известно дали Хания, който беше убит от Израел през юли, е знаел за нападението преди да се случи.