Иран обвини Израел за атаката срещу газопроводи

Свят
17:02 - 21 Февруари 2024
1377
Иран обвини Израел за атаката срещу газопроводи

Иран обвини Израел, че стои зад двете атаки срещу газопроводи през миналата седмица, които прекъснаха доставките в няколко провинции, съобщава "Ал Джазира".

Саботажът допълнително повиши напрежението между регионалните врагове на фона на войната в Газа.

"Експлозията на газопроводите в страната беше дело на Израел", заяви министърът на петрола Джавад Оуджи.

Два взрива засегнаха водещата газопроводна мрежа юг-север на Иран на 14 февруари. Първоначално те бяха описани от Оуджи като "терористичен акт или саботаж", но без да се посочва кой стои зад атаките.

"Врагът възнамеряваше да прекъсне газовите услуги в провинциите и да изложи на риск разпределението на газ за хората", посочи министърът, без да предоставя доказателства в подкрепа на твърдението си.

Израел не е поемал отговорност за извършването на атаките, но е признавал, че има свои шпионски мисии в чужбина.

Експлозиите удариха тръбопровод за природен газ от западната провинция Чахармахал и Бахтиари в Иран на север до градовете на Каспийско море.

Няма данни за жертви при взривовете. Държавните медии съобщиха, че доставките са били прекъснати в провинциите Северен Хорасан на североизток, Лорестан на запад и Занджан на северозапад.

По-рано Оуджи сравни атаката с поредица от мистериозни и необявени посегателства срещу газопроводи през 2011 г., включително около годишнината от иранската революция от 1979 г.

През декември хакерска група, която Иран обвинява във връзки с Израел, обяви, че е извършила кибератака, която е прекъснала работата на 70% от бензиностанциите в Иран.

В миналото Иран най-често е обвинявал именно израелски агенти за подобни актове на предполагаем саботаж. Въпреки че Израел действително е извършвал атаки в Иран, те са били насочени предимно към ядрени и военни обекти.