Иран отново има посланик в Саудитска Арабия

Двете страни прекъснаха отношенията си през 2016 г.

Свят
14:17 - 23 Май 2023
1874
Иран отново има посланик в Саудитска Арабия

Иран назначи свой посланик в Саудитска Арабия, след като двете страни възобновиха отношенията си преди два месеца, съобщава Анадолската агенция.

Новоназначеният на поста Алиреза Енаджати е работил като помощник на външния министър и генералния директор по въпросите на Арабския залив в министерството.

След години на враждебност, която подхранваше конфликти в Близкия изток, Техеран и Рияд се съгласиха да сложат край на дипломатическия си разрив и отново да отворят посолствата си. Ключовото споразумение беше постигнато през март с посредничеството на Китай.

Миналия месец страните размениха официални посещения за уреждане на повторното отваряне на своите посолства и консулства след седемгодишна пауза.

Саудитска Арабия прекъсна отношенията си с Иран през 2016 г., след като посолството ѝ в Техеран беше щурмувано по време на спор между двете страни относно екзекуцията на шиитски мюсюлмански духовник от Рияд.

В резултат на това кралството поиска от иранските дипломати да напуснат страната в рамките на 48 часа, като същевременно изтегли своя персонал на посолството си от Техеран.

Двустранните отношения започнаха да се влошават година по-рано, след като Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се намесиха във войната в Йемен, където движението на хутите, подкрепено от Иран, свали правителството, поддържано от Саудитска Арабия, и превзе столицата Сана.

За Саудитска Арабия настоящото споразумение може да означава по-добра сигурност. Кралството обвини Иран за въоръжаването на хутите, които нанесоха въздушни удари с ракети и дронове срещу неговите градове и нефтени съоръжения.

През 2019 г. Рияд директно обвини ислямската република за масирана атака срещу петролните съоръжения на "Арамко", която унищожи половината от нейния петролен добив. Техеран отрече тези обвинения.