Иран помилва 22 000 участници в протестите

Продължилите с месеци протести доведоха до смъртта на над 500 демонстранти

Свят
14:18 - 13 Март 2023
1225
Иран помилва 22 000 участници в протестите

Иран помилва 22 000 души, участвали в антиправителствените протести в страната, съобщава "Ройтерс".

В началото на миналия месец държавните медии съобщиха, че върховният лидер Али Хаменей е помилвал "десетки хиляди" затворници, включително някои арестувани по време на жестоко потушените протести.

"Досега 82 000 души са помилвани, включително 22 000 души, участвали в протестите", заяви ръководителят на съдебната власт Голамхосейн Мохсени Еджей.

Той не уточни за какъв период са били помилванията и дали и кога са повдигнати обвинения на въпросните лица.

Помилванията бяха наредени от Хаменей през февруари точно преди годишнината от ислямската революция от 1979 г. Подобни събития имаше около годишнината и в предходни години.

Продължилите с месеци протести доведоха до смъртта на над 500 демонстранти и предизвикаха най-голямата криза в Иран от десетилетия.

Демонстрациите започнаха през септември миналата година след смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, задържана от моралната полиция в страната. Първоначално протестите бяха насочени срещу задължителното носене на хиджаб от жените, но впоследствие започнаха и призиви за нова революция.

Критиците на режима твърдят, че управляващите извършват помилванията в опит да успокоят демонстрантите, след като политическото и религиозното ръководство на Иран беше обвинено, че проявява прекомерна жестокост.

Правозащитниците посочват още, че за помилване е необходим обвинителен акт. Следователно задържаните трябва да се признаят за виновни, за да бъдат освободени.