Иран премахна визите за 33 държави

Свят
17:00 - 14 Декември 2023
2465
Иран премахна визите за 33 държави

Иран премахва визовите изисквания за 33 държави, включително страни от Персийския залив като Саудитска Арабия. Това предаде агенция Ройтерс.

Министерството на туризма вярва, че политиката на отворени врати ще демонстрира решимостта на Иран да се ангажира с различни страни по света. Когато решението влезе в сила броят на държавите, чиито граждани могат да посещават Иран, без да е необходимо да получават виза, ще се увеличи до 45.

Този ход е още една стъпка към размразяване на отношенията между Иран и Саудитска Арабия, които години наред бяха враждебно настроени по между си. Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят пълните си дипломатически отношения, прекъснати през 2016 г., съгласно споразумение с посредничеството на Китай през март.

Гражданите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар са включени в решението за отмяна на визовите изисквания, в допълнение към Бахрейн, с когото Техеран все още не е възстановил напълно отношения. Сред останалите страни, за които падат визовите ограничения са Ливан, Тунис, Индия, няколко централноазиатски, африкански и "мюсюлмански" нации и Хърватия.

Властите в Иран посочват, че руснаците могат да се възползват от падането на визите, само ако посещават страната на групи.