Иран провежда учение на своите ВВС

Свят
10:53 - 24 Юли 2023
1116
Иран провежда учение на своите ВВС

Иран започна в неделя ежегодно учение на военновъздушните си сили в централната част на страната, съобщиха държавните медии, докато САЩ изпращат още бойни самолети в региона, за да възпрат Ислямската република от превземане на търговски кораби в района на Персийския залив, предава Асошиейтед Прес.

Официалната информационна агенция на Иран ИРНА каза, че 11 ирански военновъздушни бази са участвали в учението, наречено Fadaeian Velyat-11, или Поклонници на Върховния лидер-11. В информацията се казва, че военновъздушна база в южното пристанище Бандар Абас в устието на стратегическия Ормузки пролив играе важна роля в учението.

Ормузкият пролив е тясното устие на Персийския залив, през което минават 20% от целия суров петрол в света.

В информацията на ИРНА се казва, че повече от 90 изтребители, бомбардировачи и дронове ще участват в учението.

Началникът на иранските ВВС генерал Хамид Вахеди заяви, че посланието на учението е за приятелство, мир и сигурност в региона. "Устойчивата сигурност, подобряването и насърчаването на регионалните връзки, мирното съжителство и защитата на въздушните граници са на дневен ред", каза той.

Иран периодично провежда подобни учения и казва, че те са предназначени да оценят бойната готовност на силите и да демонстрират военния капацитет на страната.

Миналата седмица САЩ заявиха, че изпращат допълнителни бойни самолети и военен кораб в Ормузкия пролив и Оманския залив, за да повишат сигурността след опитите на Иран да превземе търговски кораби там. Пентагонът каза, че разрушителят USS Thomas Hudner и няколко изтребителя F-35 ще се насочат към района. Hudner е бил в Червено море.

Ходът на САЩ идва, след като по-рано през юли Иран се опита да завладее два петролни танкера, плаващия под флага на Маршалови острови TRF Moss и плаващия под флага на Бахамски острови Richmond Voyager, близо до пролива миналата седмица, като откри огън по един от тях. Военноморските сили на САЩ казаха, че и в двата случая иранските военноморски кораби са се отдръпнали, когато USS McFaul, разрушител с управляеми ракети, е пристигнал на мястото.

Военноморските сили на САЩ казват, че Иран е задържал най-малко пет търговски кораба през последните две години и е се опитал да превземе повече от десет други. Много от тези инциденти са се разиграли именно във и около Ормузкия пролив.