Иран разкри три нови ракети с прецизно насочване

Министърът на отбраната генерал Амир Хатами приветства тяхното стартиране

Свят
15:05 - 06 Август 2019
1608
Иран разкри три нови ракети с прецизно насочване

Иран разкри три прецизно управляеми ракети, като министърът на отбраната заяви, че те показват, че страната е готова да се защити от американската "зловредност и конспирации".

Новата линия ракети въздух-въздух, наречени "Ясин", "Балабан" и новата серия на "Гаем" са разработени съвместно с министерството и „Iran Electronics Industries“, пише АФП.

Министърът на отбраната бригаден генерал Амир Хатами приветства тяхното стартиране като "още едно значително постижение на власт и достойнство за Ислямска Република Иран".

"Това показва, че въпреки зловредността и конспирациите на Големия Сатана Америка и нейните наемници, министерството на отбраната няма да се поколебае нито за миг да защити Ислямската Република и да разшири сигурността", каза той, цитиран от агенция Фарс.

„Ясин“ е умна, управляема ракета със сгъваеми крила, която може да бъде изстреляна в обхват от 50 километра от целта си от пилотиран или безпилотен самолет.

„Балабан“ се управлява от GPS и сензори, оборудвани със сгъваеми крила и може да се монтира под самолет, докато „Гаем“ е ракета, търсеща топлинен сензор, която може да удари в рамките на 50 сантиметра от целта.

Те бяха разкрити на фона на напрежението между Иран и САЩ и техните съюзници в пролива Ормуз - жизненоважен коридор, свързващ страните, произвеждащи нефт в Близкия изток, с пазарите в Азия, Европа и Северна Америка.

Напрежението възникна след като миналата година САЩ се оттеглиха от ядрената сделка между Иран и световните сили и активизираха кампания за "максимален натиск" върху Ислямската Република.