Иран: Съединените щати страдат от болестта на Алцхаймер

Преговорите за съживяване на ядрената сделка започнаха през април, но бяха прекратени

САЩ
12:55 - 01 Ноември 2021
1612
Иран: Съединените щати страдат от болестта на Алцхаймер

Съединените щати трябва да страдат от "болестта на Алцхаймер", защото изглежда са забравили кой е виновен за сегашната безизходица около иранската ядрена програма, заяви иранското външно министерство.

"Не Иран се оттегли от споразумението от Виена, а САЩ. Американците изглежда са забравили това и очевидно страдат от болестта на Алцхаймер в това отношение", заяви говорителят на министерството Саид Хатибзаде, цитиран от „А Нюз“

Според него вместо да заплашват Техеран, САЩ трябва първо да се върнат към самото ядрено споразумение и да отменят осакатяващите си икономически санкции.

На срещата на върха на Г-20 в Рим през уикенда САЩ - заедно с Франция, Великобритания и Германия - се опитаха да засилят натиска върху Техеран. Четиримата лидери заявиха, че единственият начин да се предотврати "опасна ескалация" е Иран да се върне на масата за преговори.

Днес иранският външен министър Хосейн Амирабдолахиан заяви пред местни медии, че "няма нужда от толкова много разговори", като поиска от президента на САЩ Джо Байдън просто да издаде указ, с който Вашингтон да се върне към първоначалната сделка.

Виенското споразумение от 2015 г. имаше за цел да попречи на Иран да създаде ядрена бомба в замяна на облекчаване на санкциите. Споразумението беше поставено пред разруха, когато бившият президент на САЩ Доналд Тръмп едностранно се оттегли от него през 2018 г. и отново наложи санкции. Оттогава Техеран постоянно нарушава условията му.

Преговорите за съживяване на сделката започнаха през април, но спряха, след като новият президент на Иран стана твърдолинейният духовник Ебрахим Раиси. Иран заяви, че новият кръг от преговори може да започне този месец.