Иран ще ремонтира руски самолети

През юли САЩ заявиха, че Русия планира да купи от Техеран няколко стотин дрона

Русия
11:52 - 27 Юли 2022
1806
Иран ще ремонтира руски самолети

Иран e подписал споразумение с Русия, според което ще осигурява доставка на резервни части и оборудване за руските самолети, както и ремонт и техническо обслужване. Това съобщи агенция Mehr по информация на управлението на гражданската авиация на Иран.

Споразумението е било подписано по време на посещението в Иран на заместник-министър на транспорта на Русия, чието име не се уточнява.

Двете страни са се договорили и за увеличаване на броя на рейсовете между Русия и Иран до 35 седмично. 

След нахлуването на Русия в Украйна Европейският съюз затвори небето за руски самолети, забрани доставките на резервни части за тях, техническото обслужване, поддръжката и застраховането, а така също задължи лизинговите фирми да върнат самолетите дадени под наем на руските превозвачи. 

През юли властите на САЩ заявиха, че Русия планира да купи от Иран няколко стотин дрона, за да ги използва в Украйна. Иран отрече информацията. 

В средата на юли Владимир Путин посети Иран, където се провеждаше среща на страните-гаранти за регулиране на конфликта в Сирия: Русия, Иран и Турция. За Путин това беше първата визита зад пределите на страните от бившия СССР от началото на войната.