Иран заплаши с по-силни защитни действия в случай на удар от Израел

Свят
14:09 - 11 Октомври 2024
3827
Иран заплаши с по-силни защитни действия в случай на удар от Израел

Техеран няма да се поколебае да предприеме "по-силни защитни действия", ако Израел отговори на миналоседмичната ракетна атака от Иран, заяви в петък иранският външен министър Аббас Аракчи, цитиран от Ройтерс.

"Иран е напълно подготвен да предприеме по-силни защитни действия, ако е необходимо, в отговор на всяка по-нататъшна агресия и няма да се поколебае да го направи", написа Аракчи в писмо до други външни министри, според публикация на министерството в социалната мрежа X (бивш Twitter).

Израел нееднократно заявява, че ще отговори на ракетната атака на Иран от 1 октомври, която беше извършена в отговор на израелските удари в Ливан и Газа, както и убийството на лидера на Хамас в Иран.

Аракчи отбеляза в писмото си, че ракетната атака на Иран е била в съответствие с правото на самозащита според международното право и е последвала многократни усилия за постигане на примирие във войната между Израел и Хамас в Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант предупреди, че Израел ще нанесе на Иран удар, който ще бъде "смъртоносен, точен и изненадващ".