Искат по-тежки присъди за проповядване на омраза

Предложението е за промяна в НК при фашистка идеология, опетняване на герба, знамето или химна на България

Топ
10:23 - 18 Юли 2019
1682
Искат по-тежки присъди за проповядване на омраза

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "ШАЛОМ" доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник - министърът на външните работи Георг Георгиев са внесли в НС писма до парламентарните групи, с които предлагат по-тежки наказания за престъпления от омраза.

Новината съобщиха от прокуратурата. Предложението е за промяна в Наказателния кодекс и касае случаи на проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй, опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на ЕС.

Повод са няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология под различни форми. В момента тези престъпления се наказват със затвор до три години или с глоба до 5000 лева. Според НК обаче, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, тoй безусловно ще бъде ocвoбoдeн от наказателна отговорност и само глобен. Пoдoбнa безнаказаност не трябва да продължава, смятат вносителите на предложението и искат по-тежки канаказания за този тип престъпления - до пет години затвор.